Няколкостотин жени поискаха на митинг страната да спазва клаузите на споразумението

Протест в Истанбул срещу намеренията на Турция да излезе от Истанбулската конвенция. Няколкостотин жени поискаха страната не просто да не напуска международното споразумение, а реално да спазва клаузите в него.

„Животът на жените и без това е под заплаха в тази страна. Отмяната на Истанбулската конвенция ще послужи като одобрение за убийствата на жени. Затова сме тук днес. Правителството казва, че е готово да отложи дискусията. Ние искаме тази дискусия изобщо да отпадне като тема”, посочи адвокатът и активист Гюлшах Кая.

Истанбулската конвенция, която предизвика дебати в много държави в Европа, има за цел да унифицира правилата срещу домашното насилие, които са различни в отделните страни.

Управляващата партия на президента Ердоган ще заседава следващата седмица, за да реши дали Турция да оттегли подписа си. Това става скоро след като млада жена беше жестоко убита от бившия си приятел в поредния случай на тежко битово насилие в страната.

„Важно е, че имахме кампания в Instagram, която стана международна. Важно е, че организирахме митинги в Бешиктaш и Кадъкьой. Има голямо възмущение от убийството на Пънар от бившия ѝ приятел. Хората са гневни и са готови да действат заедно”, обяви студентката Ирем Геркуш.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.