Съветът изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти

Съветът за електронни медии излезе с позиция, в която изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти.

"Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности", се казва още в позицията.

"Всяко посегателство срещу  журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията. СЕМ призовава гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и  лично достойнство. Вярваме, че компетентните органи ще си свършат бързо и професионално работата за разкриване на извършителите. СЕМ отново се обръща с призив към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите", се казва в позицията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.