За това са се договорили днес управляващите партии

Правителството остава. Няма да има друг министър-председател с мандата на ГЕРБ, освен Бойко Борисов. Новината дойде от лидера на НФСБ Валери Сименов, след заседание на Коалиционния съвет.

Валери Симеонов пред NOVA: Правителството остава, премиерът също

Часове по-рано, обаче, вицепремиерът от ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че е възможно кабинетът да подаде оставка и през септември. А БСП поискаха извънредно заседание на Народното събрание, за да се приеме предсрочно бюджетът за догодина.

Денят започна с изявление на вицепремиера Томислав Дончев, че е възможно кабинетът да подаде оставка през септември. Дончев направи прогнозата в студиото на "Здравей България", след което отиде на Коалиционен съвет.

След него обаче се разбра, че партньорите в управлението са решили, че ще изкарат мандата до пролетта, а премиерът  Бойко Борисов остава. Тази новина бе съобщена от лидера на НФСБ Валери Симеонов. От неговата партия бяха единствените, които коментираха резултатите от Коалиционния съвет.

Решението правителството да продължи работа идва ден, след като на среща с партийния елит Борисов заяви, че ще разговаря с Каракачанов и Симеонов, за да се чуе и тяхното мнение дали е дошло времето за оставка. Според Валери Симеонов основания за това няма. Лидерът на НФСБ бе категоричен, че кабинетът трябва да довърши мандата си. Имало много работа за вършене - както в парламента, така и в изпълнителната власт.

Дончев: Вариант е и оставка в края на септември (ВИДЕО)

А партиите, които искат предсрочни избори, да се готвят за редовните - през март. Това потвърди пред NOVA и неговият заместник в НФСБ Борис Ячев.

„Нито персонално на премиера, нито на правителството, не се предвижда и нарушаване на парламентарното мнозинство, което в момента управлява”, обяви той.

Наесен обаче можело да има нови рокади в кабинета.

„Там, където промените и реформите не се случват или се случват не с такова темпо, както на нас ни се иска, е възможно да бъдат направени персонални промени”, каза Ячев.

А тази сутрин вицепремиерът Томислав Дончев имаше други три сценария. Единият бе за оставка през септември.

„Оставка - края на месец септември, с единствения аргумент - за да може Народното събрание да приеме всички важни закони, да влезем в зимата и есента по-подготвени”, каза той.

Борисов: Мога да предложа и вариант на правителство без мен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дончев обяви още, че няма амбиции за премиерския пост. В ГЕРБ това трябвало да е Бойко Борисов.

„За мен някакъв синтетичен вариант, т.е. избор на фигура, различен от министър-председателя, която е първа политическа сила, е съмнителен и ми изглежда като подмяна. Това е отговорът на въпроса, свързан със самия мен”, каза той.

На Коалиционния съвет са отчетени протестите и блокадите. До конкретно решение как да се преодолее проблемът с блокираните кръстовища и пътища не се е стигнало.

„Заявките за оставка, колебанията, които бяха изразени, включително вчера на Националната конференция на ГЕРБ , размислите на глас, да ги наречем, на премиера със сигурност настървиха най-радикалната част от протестиращите”, смята Борис Ячев.

Затова и очакванията на НФСБ са прокуратурата да вземе предвид подписката срещу блокадите, която беше внесена днес в Съдебната палата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.