Говорители на Комисията дадоха пресконференция във връзка със събитията в България от последния месец

Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС; държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред. Това заявиха говорители на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията в България от последния месец, предаде БТА.

Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонстрантите и за законосъобразността на полицейските действия, добавиха говорителите. Националните правни системи следят за спазването на правата, допълниха те.

Премахнаха палатковите лагери в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Общата оценка в последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България е, че напредъкът на страната е достатъчен за изпълнение на целите, поставени при приемането на държавата в ЕС. Същевременно ЕК ясно заяви, че страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията. "Това наше становище остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС ще даде възможност на Комисията да продължи работата с България", посочиха говорителите.

ЕК работи на основата на механизми, които следят постоянните предизвикателства пред върховенството на закона. Не отвръщаме поглед (от събитията в България - бел. кор.), с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона, добавиха те.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.