Вижте един от дивите оазиси в Дунавската равнина

 Тази седмица в рубриката „Дотам и обратно” репортерът на NOVA – Николай Василковски, ни отвежда на разходка до каньона на река Чернелка.

Съвсем близо до Плевен, в сърцето на Дунавската равнина, тихо се провира река Чернелка. Варовиковите скали са прорязани под формата на 7-километров каньон, по чието протежение се ниже прохладна пътека с много кътчета, където човек може да намери тишина и спокойствие.

ДОТАМ И ОБРАТНО: По пътя на еделвайса

Намираме на GPS-а село Горталово, на 12 километра от Плевен и потъваме в очарователната природа на каньона Чернелка. Вратата към този оазис е внушителен разсечен наполовина скален масив. Вярва се, че именно тук митичният герой Крали Марко е посрещнал османския главорез Муса Кеседжия. Битката продължила 3 дни и 3 нощи. След като арапинът не успял да победи нашия юнак, той избягал. А Крали Марко бил толкова ядосан, че разсякъл скалите със сабята си.

Пътеката е без стръмни участъци. Вие се от двете страни на реката по изградените повече от 15 дървени моста. Маршрутът е подходящ за леки семейни разходки. Любителите на историята и легендите няма да пропуснат една от пещерите тук. До “Царева дупка” е маркирана малка пътека встрани от основната. По нареждане на цар Иван Шишман, пещерата е използвана като убежище и наблюдателница в борбата срещу турците.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": На "покрива" на Тетевен (ВИДЕО)

В най-тясната си част каньонът е широк около 50-60 метра, но по течението на реката се разлива в по-широки пространства, обагрени в цветовете на сезона и с аромат на свежи цветя. По цялата пътека ни следва реката. Когато водата е по-буйна, обикновено напролет, някои от мостчетата могат да се окажат под водата.

Екопътека  свързва селата Горталово и Къртожабене. За спокойна разходка из каньона предвиждаме около 2 часа. Ако е валяло предния ден, има вероятност да е кално. Лятото е препоръчително да се пръснем с репелент срещу комари. При всички случаи обаче дълго ще помним този зелен резерват с тихия шум на река Чернелка, прохладата на горските пътеки и цветния килим на поляните.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.