Все още обаче има три действащи огнища

"Ситуацията в Хасково с пожарите е под контрол". Това обяви по време на брифинг директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Той уточни, че вчера пожарникарите са гасили общо 247 пожара. Изгорели са хиляди декари гори и десетки хиляди декари земеделска земя. Продължават да действат 3 огнища - Лесово, Твърдица и Динево.

"Вчера огънят успя да влезе в Недялково. Вследствие на това изгоряха 7 постройки. Към момента обаче няма опасност. Село Лесово се наблюдава по-внимателно, където горят между 5 и 6 декара. Рискът там е да не се засегнат съоръженията по границата", каза още Николов. Той заяви, че се очаква в гасенето да се включи и армията. 

Обявиха бедствено положение в четири общини (ВИДЕО+СНИМКИ)

В село Лесово, само на няколкостотин метра от границата с Турция, хората са изкарали безсънна нощ. За щастие огънят е спрян далеч от къщите. Но и днес работата на място продължава. Пламъците са минали през площ от над 5000 декара.

В гасенето се включи и хеликоптер. А на място работят стотици хора. Остава в сила бедственото положение в четири общини на съседната област Хасково. И днес се очакват проблеми, въпреки че шестте големи пожара от вчера са овладени. Има забрана за почистване на пасища и работа с машини на полето.

Затвориха магистрала "Марица" заради пожар в Харманлийско (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това са част от препоръките заради бедственото положение. Забрана ще има поне, докато има вятър”, коментира областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Огромните пожари, изпепеляващи хиляди декари почти винаги са причинени от човешка небрежност. Ако бъде установен виновник, глобите са солени, предвидено е и лишаване от свобода. Николов призова хората да бъдат изключително внимателни, за да не се повтори ситуацията от петък. 

Очаква се ситуацията да се влоши задари силния вятър в района.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.