Очаква ни и силен вятър

Почивните дни ще предложат горещо и ветровито време в източната половина на страната и следобедни валежи на запад. Между 29 и 34 градуса ще са температурите в най-топлата част на денонощието в събота, най-високи стойности се очакват по поречието на Дунав и на югоизток. Вятърът ще е с особено силни пориви по планините и в Югоизточна България. Валежите ще са следобедни, предимно в югозападните райони.

Неделята също ще е топла без промени в температурите. Вятър отново ще има през целия ден с тенденция вечерта да утихва. Валежи в следобедните часове ще има на много по-малко места, главно в планините на Югозападна България.

Крайбрежието ще остане сухо и слънчево през двата почивни дни. Температурите в следобедните часове ще гонят стойности около 30 градуса. Вятърът ще е със силни пориви над 50 км/ч, по-осезаем по Южното Черноморие.

Вълнението на морето засега остава силно с височина на вълните до над 2 метра, особено по южните брегове. Понеделник и вторник вълните ще стихнат, но традиционно ще се повиши рискът от мъртви течения и дънни ями.

Извънредно висок риск от пожари има в следващите дни в Източна България. Докато на запад вали, на изток температурите са високи, а в някои райони не е капвал дъжд от седмици. Растителността е суха и най-малката искра може да възпламени поредната стихия. А силният вятър прави огъня яростен и труден за овладяване.

Новата седмица започва със слънчево време и високи дневни температури. Поредното смущение очакваме в средата на седмицата, отново със следобедни превалявания най-вече в западната част на страната.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.