От СДВР поясниха, че няма арестувани при снощния протест

В петък вечерта протестиращи отново разпънаха палатки на няколко места в София. Блокирани са „Орлов мост”, бул. „Княз Александър Дондуков”, „Цар Освободител” и кръстовището пред СУ. За момента в района няма напрежение. Линейки, пожарни и други автомобили със специален режим се пропускат от протестиращите. Недоволните промениха мотото на протеста, като то вече е „Бунт срещу диктатурата на Борисов”.

СДВР: Няма арестувани при снощния протест

От СДВР поясниха, че няма арестувани при снощния протест. 

"Част от протестиращите останаха отново на пътното платно. Отказаха да се махнат от пътя, даже призоваха множеството да ги подкрепи. Недоволните докараха пейки, кашпи и други паркови елементи. Няма как да минат линейки през протеста. Започнаха да събират камъни и други неща, които имаха намерение да използват срещу нежелани на техния протест", поясни гл. инспектор Красимира Стоядинова от "Охранителна полиция". 

По думите й на протеста има много жени, което ограничава възможността на полицията да се намеси. 

"Целта ни е да възстановим обществения ред. Уважаваме правото на протест на всички граждани. Призоваваме ги обаче да не пречат на всички останали, които не протестират", категорична е Стоядинова.

Късно снощи шествието в София блокира „Орлов мост” и така и не освободи движението. Малко след 22.00 ч. първата шатра беше опъната на възловото столично кръстовище. Последваха блокади с пейки, кашпи с цветя, както и с плочки, оставени за ремонт на тротоара на "Цариградско шосе". 

Недоволните се заканиха този път да останат до постигане на целите си - оставка на правителството и на главния прокурор, както и въвеждане на дистанционно гласуване.

Протести снощи имаше и в други градове. Във Варна недоволните пробиха кордона на полицията и блокираха за кратко булеварда пред сградата на общината. Те заявиха, че нямат нищо против служителите на реда, които изпълняват служебните си задължения, и им ръкопляскаха. След това тръгнаха на протестно шествие през центъра на морската столица. 

В Пловдив полицията не допусна блокада пред Съдебната палата. Протестиращите искаха да пресичат бавно на пешеходната пътека и така да спрат движението. Пред сградата на полицията  поискаха оставката на министъра на вътрешните работи заради вдигането на палатковия им лагер в нощта срещу петък. Протестираха и пред сградата на прокуратурата в града под тепетата.

„Притесняваме се от провокатори. Ние сме мирни граждани и мирно протестираме. Не искаме да стават конфликти”, коментира организаторът на протеста Асен Костов.

След вдигането на палатковия лагер от подстъпа към магистрала „Тракия”, протестиращите от Стара Загора все пак осъществиха намерението си за автошествие на аутобана. Заявиха, че ще продължат протестните си действия в града на липите.

Протестиращи отново разпънаха палатки на няколко места в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради блокадата е променено и разписанието на част от линиите на градския транспорт в столицата. 

Автобусни линии: 9, 72, 75, 76, 84, 94, 184, 204 и 604 и тролейбусни линии 1, 2, 4, 5, 7, 8 и 11 са отклонени както следва – автобусите по линии 9 и 75 обръщат на Военна академиия "Г.С.Раковски", автобусите по линии от линии № 84, 184, 280 посока Орлов мост обръщат преди Орлов мост и обратно по маршрута. Автобусни линии № 72, 76, 204 и 604 са отклонени по бул. „Драган Цанков“, бул. „П.Яворов“ и по маршрута двупосочно. Автобусите по линия № 94 обръща на ул. „Гурко“ и обратно по маршрута, автобусите от линия № 213 е отклонен по бул. „Мадрид“, бул.“Ситняково“ и по бул.“Цариградско шосе“ по маршрута си двупосочно, тролейбусите от линии № 4, 5, 8 и 11 посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута. Тролейбусите от линии № 1, 2, 5, 7 и 8 посока Софийски университет „Кл.Охридски“ обръщат на кино Одеон, тролейбусите от линия № 7 от район „Люлин“ обръща на Сточна гара, тролейбусите по линии № 1, 2, 4 и 11 обръщат на ул. „Оборище“ и бул.“Васил Левски“.  

Репортери: Благой Цицелков, Илияна Шишкова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.