Съветите на експертите от Асоциацията на млекопреработвателите в България и „Активни потребители”

След прекъсване заради пандемията, държавата поднови проверките на млечните продукти в супермаркетите. 

„Това, което статистиката показва, е, че сухото мляко и палмовите мазнини, които се внасят, са повече, в сравнение с предходните години. Това не може да бъде единственият индикатор, който да показва, че те са вложени изцяло в млечните продукти”, обясни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

От какво са приготвени сиренето и кашкавалът проверяват в магазините

Той даде съвети как потребителите да разпознаят истинския продукт от имитацията. „Цената е един от водещите индикатори. Тя обаче не е единственият – консистенцията и твърдостта на сиренето също са фактор - то не трябва да е меко. На продукт, който е опакован, е много трудно да се направи визуализация. В магазините сиренето не трябва да е на цена под 12-13 лева, за кашкавала тя е около 18 лв.”, каза Зоров.

Според д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители” цената също е важна, защото показва дали сиренето е произведено от мляко. Тя обаче невинаги е определяща. 

Иванов обясни защо консумацията на продукти с палмова мазнина не е препоръчителна. „Употребата на подобен род мазнини води до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Връзката е доказана и има консенсус между производители на храни и кардиолози.  Затова влагането на този род мазнини е забранено в много страни по света. Ние настояваме и у нас това да стане факт”, каза още той. 

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.