Вчера безредиците в Бейрут се разраснаха

Еманюел Макрон организира международна кампания за събиране на помощ за Ливан. Президентът на Франция се обърна във видеоконферентна връзка към редица други лидери, сред които Доналд Тръмп и представители на Европейския съюз.

Държавните глави се ангажираха да изпратят помощ на Ливан възможно най-бързо.

"Трябва да направим необходимото, за да не може насилието и хаоса да вземат превес. Тези, които имат интерес да разделят страната, няма да се поколебаят да жертват народа на страната. Затова смятам, че в близките дни ще се решава съдбата на Ливан. И не само на тази държава, но и стабилността на целия регион", каза Макрон.

Същевременно, след големия взрив в Бейрут, хуманитарната криза е съпътствана от политическа. Под натиска на протести и искане за нови избори, първият министър от правителството подаде оставка. Манал Абделсамад каза, че напуска поста министър на информацията, защото кабинета се е провалил в основните си функции. Премиерът обеща, че ще има предсрочни избори, но хората на улицата не искат обещания, а незабавна оставка на управляващите.

"Влязохме в министерствата вчера, защото политиците не правят нищо, освен да си седят в столовете. Не протестираме само за да си направим снимка и да я качим във Facebook. Хората няма какво да ядат. Като дойде гладът, така изглеждат нещата", каза Абдула, участник в атаката.

По-рано днес полицейските отряди за борба с безредиците прогониха протестиращите от превзетите министерства и правителствени сгради. В Бейрут продължава масовото разчистване на отломките от хилядите сгради, които взрива събори или повреди.  Нанесените материални щети се оценяват на 15 милиарда долара. Разрушенията доведоха до още една криза. Десетки хиляди останаха бездомни и спят под открито небе в чакане на някакво решение.

Демонстранти в Бейрут щурмуват министерства

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В БЕЙРУТ: Сблъсъци между силите на реда и протестиращи

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.