Избирателните секции ще затворят в 20:00 часа

Президентските избори в Беларус са признати за валидни. До 12.00 ч. местно време своя вот са дали над 50% от имащите право на глас. Това съобщи беларуската Централна избирателна комисия, цитирана от БГНЕС.

Хиляди излязоха на опозиционен митинг в Беларус

Според ръководителя на ЦИК Лидия Ермошина до обяд местно време са гласували точно 54.57% от гласоподавателите.

По закон президентските избори в Беларус се считат за валидни, ако повече от половината от включените в списъците с избиратели, са участвали в гласуването. За да бъде валиден изборът на някой кандидат, той трябва да получи повече от половината от гласовете на вота.

Припомняме, че кандидатите за президентския пост на изборите за държавен глава са петима. Настоящият президент Александър Лукашенко се кандидатира за шести мандат. Андрей Дмитриев, Анна Канопацкая, Светлана Тихановская и Сергей Черечен също се борят за най-високата държавна длъжност.

Избирателните секции ще затворят в 20:00 часа, след което ще започне преброяването на гласовете и ще бъдат отворени урните.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.