Демонстрантите освободиха кръстовището пред Софийския университет

Падна една от блокадите в центъра на София. След 32-рата нощ на протести възловото кръстовище на Ректората на СУ беше освободено  доброволно. Майките от движението „Системата ни убива” решиха да преместят палатките си при Министерския съвет в очакване на решенията на премиера. 

ПРОТЕСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ: Без сериозни нарушения премина неделната демонстрация

Движението по бул. „Васил Левски” се осъществява нормално. Възстановено е и движението по редовния маршрут на тролейбусните линии № 1,2,7. Протестиращите върнаха обратно по местата им пейките и кашпите, които бяха изместили.

Протестът снощи приключи без напрежение и инциденти. Сградата на Министерския съвет беше обстрелвана с домати и яйца. А протестиращите се отправиха и на традиционното си шествие. Този път с факли, преминаха през „Цариградско шосе” и на места беше блокирано движението.

Късно вечерта поддръжничка на „Системата ни убива” заяви, че е готова на крайни действия, ако полицията реши принудително да премахне палатковия лагер при Софийския университет. На сутринта обаче настъпи обрат. След 8 часа сутринта лагерниците започнаха да събират доброволно палатките.

 

 

„Аз лично съм безкрайно благодарна на Борисов за едно обещание, чак съм изненадана, че не ни изпрати полиция тази нощ. Ще се радвам да спази и другото си обещание и  да разговаря с протестиращите”, заяви Диана Кишкилова.

„Просто искаме да покажем, че и ние сме нормални, разбрани хора. Така че отиваме пред Министерски съвет, за да посрещнем хубавата новина за оставката на г-н Борисов”, каза Стефан Воденичаров.

А протестиращите от блокадата на „Орлов мост” също осъмнаха в очакване. Повод стана постът на премиера Бойко Борисов във Facebook, че е време за решения. 33 дни след началото на протестите – палатковите лагери на „Орлов мост” и пред Министерския съвет остават.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.