От "Подкрепа" настояват кабинетът да плаща за PCR тестове на учители и ученици

Учебната година трябва да започне редовно, а правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители и ученици по препоръка на директора на образователната институция - за това настояват от синдикат "Образование" към "Подкрепа".

Наесен училищата ще са в готовност да преминават към онлайн обучение

В позицията, подписана от лидера на синдикат "Образование" Юлиян Петров, се подчертава, че те няма да допуснат да се отклоняват парите за образование за дейности по превенция и борба с грипни епидемии, дейности, за които носят отговорност финансово държавата и общините, предаде БНР.

Синдикат "Образование" предлага правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители, деца и ученици при съмнение и препоръка от директора на образователната институция. В позицията се казва, че Отрасловият съвет, който е най-висшият орган в средното образование, включващ в себе си всички компетентни работещи в образователната система, категорично казва, че учебната година започва редовно и затова е учудващо тиражирането на много варианти за започване на учебната година в българските образователни институции и продължаващoто поднасяне на хипотези относно вариантите за начало.

Осигуряват над 2 млн. лв. за физическо възпитание и спорт в училищата и детските градини

В позицията се казва, че дистанционното обучение „имаше своя исторически ефект и своите достойнства“, но вече е част от историята. Позицията завършва с призива да се вземат най-разумните и професионални решения и да не се допусне, „нерегламентирано източване на делегирания бюджет, ощетявайки ученици и учители“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.