От Европейския съюз обявиха, че преразглеждат отношенията си с Беларус

Лидерът на опозицията в Беларус избяга в Литва. От Вилнюс казаха, че Светлана Тихановска е напуснала страната, след като е била задържана часове от полицията в родината й. Междувременно от Европейския съюз обявиха, че преразглеждат отношенията си с Беларус. В Брюксел не изключват варианта да бъдат наложени санкции след спорните президентски избори.

Избягалата кандидатка за президент Светлана Тихановска разпространи обръщение в интернет, в което каза че е мислела че предизборната борба я е закалила, но се е оказало че не е готова за натиска. "Взех трудно решение. Направих го сама, нито семейството, нито приятелите или хората от кампанията ми повлияха. Съпругът ми също", каза тя.

Втора поредна нощ на сблъсъци, напрежение и протести в БеларусТихановска каза, че е мислела за сигурността на децата си и осъзнава, че не всички ще приемат бягството й. "Знам, че много хора ще ме разберат. Други ще ме намразят. Да не дава Господ да се изправите пред същия избор, който трябваше да направя аз. Призовавам ви да бъдете внимателни. Не си заслужава да загубите живота си за това, което става. Децата са най-важното на света", каза още тя.

В интернет се появи и още едно видео с Тихановска. В него тя чете от лист и поздравява Лукашенко за победата му в изборите. Според журналисти, Тихановска е била принудена да изчете това, докато е била задържана в продължение на 7 часа в полицията. Същевременно президента Александър Лукашенко заяви, че изборите са преминали като празник, а протестите са дирижирани от чужбина.

"Някой иска да развали този празник. Записахме всички обаждания от чужбина. Имаше обаждания от Полша, от Великобритания, Чехия. Оттам контролират, извинете ме, нашите овце. Те не разбират какво правят и вече са под нечии контрол”, заяви той.

 

 

Властите отричат и информацията, че интернета в Беларус се спира умишлено, за да не могат протестиращите да координират действията си. Стотици жители на Минск занесоха цветя на мястото, където беше убит един протестиращ. Властите твърдят, че той опитал да хвърли бомба по полицаи, но тя гръмнала в ръцете му. Свидетели твърдят, че мъжът е бил убит от шокова граната, хвърлена от полицаите сред група протестиращи. Докато хората оставяха цветя на мястото, преминаващите шофьори изразяваха подкрепата си с клаксони

65-годишният Александър Лукашенко е най-дълго управляващият лидер в Европа. Той се качи на президентския пост през юли 1994 г. Нов мандат би го оставил начело на Беларус до 2025 г.

През 2005 г. Съединените щати определиха Лукашенко като "последният диктатор в Европа". Оттогава на Запад често го наричат така. Нито един от вотовете за преизбирането му през годините не беше определен като свободен и демократичен от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Преди разпадането на Съветския съюз Александър Лукашенко е бил политофицер в гранични войски. След като напуска армията работи в колхоз, като се издига до директор.

Преди да стане президент е бил начело на антикорупционната комисия в парламента на Беларус.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.