Хората са недоволни от резултатите на президентските избори

Трета поредна нощ на протести и бунтове в Беларус. Поводът са резултатите от президентските избори, според които Александър Лукашенко печели над 80% от гласовете.

Полицията в беларуския град Брест е открила огън срещу демонстранти, които не са съгласни с изборните резултати. Според вътрешното министерство протестиращите атакували силите на реда с метални пръти. 

Втора поредна нощ на сблъсъци, напрежение и протести в Беларус

В цялата страна протестиращи изградиха барикади, а органите на реда за пореден път се опитаха да ги разпръснат с гумени куршуми и шумови гранати. Специалните части на полицията и вътрешните войски блокираха целия център на Минск, за да попречат на недоволните да излязат по улиците на столицата. На практика, под техните удари попадат много от хората, които просто са се оказали на улицата, а не са част от протеста.

 

 

Лидерката на беларуската опозиция избяга в Литва след арест в родината

Междувременно лидерът на опозицията избяга в Литва. От Вилнюс заявиха, че Светлана Тихановска е била задържана часове наред от полицията в родината ѝ.

„Оказва се, че тя е била подложена на натиск и не е имала друг избор, освен да напусне страната си. Притежавала е литовска виза, което означава, че може да остане в Литва за година, без ограничения. Това вероятно е определило нейния избор да дойде в страната. Тя трябва да си почине и засега не знаем какви са плановете и намеренията ѝ. Не знам по какъв начин е била заплашвана. Бих казал, че другият избор не е бил свързан със свободата”, посочи външният министър на Литва Линас Линкевичус.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.