Това се вижда от видеоклип, който беше публикуван в социалните мрежи

Протестиращите срещу правителството от Благоевград съхраняват атрибутите и знамената си в сградата на общината. Това се вижда от видеоклип, публикуван в социалните мрежи. Кметът Румен Томов призна, че действително се дава достъп до сградата на протестиращите, като в това нямало никакъв политически умисъл.

Автор на клипа е Александър Петков, който е част от младежката организация на ГЕРБ в Благоевград. Преди седмица, на площад „Георги Измирлиев”, той забелязал, че след края на антиправителствения протест в града, част от недоволните хора се насочват към служебния вход на общината.

„Смути ме фактът, че група хора, които твърдят, че това е спонтанен граждански протест, а всъщност се предвожда от „Демократична България”, в лицето на общинския съветник Калоян Ханджийски, използва сградата на общината за склад на пропагандните си материали. Тук говорим за плакати, за озвучаване и за българските знамена, които използват. Това за мен не е ОК, чисто морално, чисто етично. Доколкото съм запознат, законово също не е”, коментира Александър Петков.

Според общинския съветник Калоян Ханджийски знамената и тонколоната са се озовали в сградата на общината съвсем инцидентно.

„На един от протестите валеше дъжд и помолихме да оставим в общината 2 знамена, една колона и едно малко картонче с надпис „Оставка”. Като казвам в общината, това значи във фоайето на общината. Почукахме на охраната и те бяха достатъчно добри да ни позволят да приберем материалите вътре. Впоследствие част от колегите, които провеждаха протеста, вероятно са си позволили още един или два пъти да приберат това нещо там. Това е целият съпорт на общината”, заяви Калоян Ханджийски.

Подкрепата обаче е била доста по-продължителна, ако се съди по думите на другия мъж, който се вижда в клипа - популярният в Благоевград моторист Стоян Величков.

„Всеки ден, всяка вечер, след като мине протестът, аз в продължение на 28 дни, лично съм я вкарвал, защото се занимавам с тази работа и я оставям до кафемашината, включвам я да може да се зареди за следващия ден и това е. Мисля, че има две или три знамена и табели с исканията ни”, обясни Величков.

Кметът Румен Томов коментира сюжета в социалните мрежи, където написа, че поема цялата отговорност за случилото се. В статус в личния си профил, той посочва, че след молба от страна на хората, които протестират ежедневно, материалите са оставени в сградата на общинската администрация. Томов подчертава, че не намира нищо лошо в това, защото сградата на Община Благоевград била на всички граждани и добавя, че дори протестите да бяха лично срещу него, пак е щял да позволи знамената да се складират вътре.

„Той ли е давал разрешението? Или той е организирал така наречените граждански протести? Подозрения трудно бих могъл да изрека, но предвид факта, че г-н Ханджийски използва общината като бащиния, съм склонен да вярвам, че може г-н Томов да има нещо общо с протестите”, коментира Александър Петков.

„Разбира се, че има подкрепа, но тя е от гражданите - никакъв кмет, никаква общинска управа. Който иска, да заповяда! Някой се опитва да принизи така будната гражданска съвест. Не ви се получава, господа! Подавайте оставките, приготвяйте се, ще боли", коментира Калоян Ханджийски.

„Не разбирам какво лошо има? Ако някой види, че батерията на телефона му пада и го включи в контакта  - тогава какво? И той ли е престъпник? Краде ток от общината ли? Или пък кметът го подкрепя, иска да го направи общински съветник и затова му дава ток ли? Малко е смешно”, смята Стоян Величков.

В Благоевград протестите всяка вечер се провеждат пред офиса на ГЕРБ, който се намира в непосредствена близост до сградата на Община Благоевград.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.