Още преди да бъде изпробвана върху хора, ваксината е била поставена на опитни мишки и примати, казват руски учени

Руският здравен министър Михаил Мурашко отхвърли критиките за руската ваксина срещу коронавирус, които дойдоха от Запад и от САЩ, след като вчера президентът Владимир Путин обяви, че тя е първата регистрирана в света, пишат DarikNews.bg.

"Чуждите колеги, които, видимо чувстват определена конкуренция, преимущество на руския препарат, се опитват да изказват някакви мнения, които са абсолютно неоснователни", заяви Мурашко пред медиите, цитиран от РИА Новости.

Светът е разделен за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса

Той обясни, че руската ваксина не е била започната отначало, а е стъпила на вече натрупани клинични знания и данни, докато много други страни са предприели форсиран режим към създаването й. Само че, подчерта той, основата, на която е създадена ваксината в Русия, е добре изучена и безопасна - по-рано вече тя беше използвана за синтез и производство на други препарати.

"Ако се говори за РНК-ваксина, която се пуска в чужбина, то имаше публикации, че някои от тези ваксини се одобряват без доклинични изследвания, а веднага се използват върху човека, което в нашия случай категорично не се случи", каза министърът на здравеопазването на Русия. Първито опаковки от ваксината ще бъдат пуснати до две седмици, съобщи още той. Ваксинацията ще бъде добровонла за всички, както и за медиците. На първо място производството в Русия ще бъде за вътрешния пазар. Водят се преговори руската ваксина да се произвежда и в чужбина. Това ще стане, след като бъде задоволен вътрешният пазар.

Путин: Регистрирахме първата ваксина срещу COVID-19, вече е поставена и на дъщеря ми

Министърът призна, че ще се ваксинира, а директорът на Националния център по епидемиология и микробиология, патентовал ваксината, Александър Гинсбург, напомни, че самият той си сложи ваксината още преди няколко месеца на ненавършени 69 години и в момента се чувства добре.

В отговор на журналистически въпрос стана ясно, че за момента деца в Русия няма да бъдат ваксинирани, за да може педиатрите и изследователите да проведат допълнителни изследвания, свързани с детския организъм. Тяхната имунизация срещу коронавируса може да започне най-рано след няколко месеца, и то първо от най-голямата възрастова група - от 12 до 18 г., а най-накрая за най-малките - от 0 до 12 г.

Още преди да бъде изпробвана върху хора, ваксината е била поставена на опитни мишки и примати, а ваксинираните животни не са се разболели, казаха руските учени.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.