35-тата вечер на антиправителствени протести премина спокойно

Обсада на парламента и провален кворум за извънредното заседание. Яйца и домати полетяха към сградата, докато вътре депутатите опитваха да се съберат, за да обсъдят актуализация на бюджета и да изслушат министър-председателя и вътрешния министър

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Протестиращите се събраха рано сутринта пред служебния вход на Народното събрание и изпълниха своята закана - докато идваха на работа, депутатите бяха замервания с яйца и домати. Беше обстрелвана и сградата на парламента. Сутрешната протестна акция мина без напрежение, не се стигна и до инциденти. Една част от протестиращите обаче отправиха вербална агресия срещу журналист.

„Не става дума само за едните оставки. В крайна сметка ние трябва да стигнем първо до оставката на Гешев и чак после на Борисов. И най-накрая и най-важното – лустрация”, заяви Манол Глишев, който е един от протестиращите.

 

Стигна се и до напрежение. Активисти на „Да, България” искаха да стигнат още по-близо, до самия вход на парламента. „Нека ни обясни началникът защо там има протестиращи на тротоара, а тук - не. Нека да обясни логиката на едни действия и на други действия”, каза Методи Лалов - общински съветник от „Да, България”.

Депутатите се събират на извънредно заседание

 

 

След проваления кворум и в очакване депутатите да напуснат парламента, протестиращи обградиха основните изходи на сградата.

„В този момент всички трябва да сме на една страна. Всички имаме едно искане и не смятам, че трябва да се разделяме”, заяви Виолета Желева от БСП.

 

 

„Разбирам гнева на протестиращите. Не е приятно да хвърлят яйца и домати по нас или по когото и да било. Те обаче имат своето право. Наистина чашата преля и търпението е изчерпано”, коментира Кристина Сидорова от БСП.

 

На финала се стигна до агресия. Протестиращи атакуваха репортерката на ПИК Ива Николова по време на живо излъчване. Заради обстрела с яйце, се наложи да бъде обградена от полиция. 

„Искам да им кажа, че не мисля като тях, но не ги нападам. Те имат право на мнение, както и аз, но не ги нападам. Те имат право на мнение и аз имам право на мнение. Нали така? И когато имам такива насреща си, ако те ми посегнат, не им завиждам”, каза тя.

 

 

По-късно протестиращите напуснаха периметъра около парламента. Останаха единствено хигиенистките, които започнаха да почистват следите от яйцата по фасадата на Народното събрание. 

На този фон, 35-тата вечер на антиправителствени протести премина спокойно и без ескалация на напрежението. Центърът на София обаче остава затворен. Хората се събраха в "Триъгълника на властта" около 19 часа, а организаторите направиха традиционните си обръщения. 

Малко след 21 часа протестиращите тръгнаха и на шествие към палатковия лагер на "Орлов мост". Палатковите лагери там, както и пред Ректората на СУ и на площад "Независимост", остават. Променени са маршурите на градския транпосрт.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.