Бунтовете след президентските избори в Беларус продължават

Европейският съюз може да наложи санкции на Беларус още до края на август. Темата ще е една от основните на утрешната среща на външните министри. Междувременно от ООН поискаха властите в Беларус да освободят арестуваните протестиращи. Според организацията те са поне 6 000 души. От своя страна Русия обяви, че напрежението в Беларус е организирано от чужбина.

Европейският съюз е готов да наложи санкции на Беларус до дни, казват източници от Брюксел. Няколко от влиятелните страни вече поискаха конкретни мерки срещу президента Александър Лукашенко. Той е обвиняван, че е ръководил фалшификация и разпорежда ненужна бруталност срещу протестиращите.

„Напълно очевидно е, че насилието и арестите на мирни демонстранти и журналисти няма място в Европа през 21 век. Затова трябва да засилим натиска над тези, които управляват в Беларус”, заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас.

 

 

Основна критика срещу властта е бруталното отношение към протестиращите. Има поне два фатални случая, стотици ранени и хиляди зад решетките.

„Много сме загрижени от големия брой на арестуваните. Те са 6 000, като това са данни от вчера. Това предполага, че се практикуват масови арести. Законът го забранява. Трябва да бъдат освободени”, каза Лиз Тросел, говорител на СВКПЧ на ООН.

В Минск спецчастите стреляха по хора, протестиращи от балконите си

Освен протестите след залез слънце, на които често се стига до безредици, хиляди белоруси правят мирни демонстрации срещу полицейския произвол. И днес облечени в бяло жени направиха жива верига в Минска, с искане да не бъдат бити участниците в митингите. А докато вървят демонстрациите, хиляди роднини на арестувани ги търсят по болници и затвори.

След като президентът Лукашенко каза, че протестиращите са само безработни престъпници и безделници, стотици лекари излязоха на протест, за да демонстрират, че управляващите лъжат.

Александър Лукашенко не е в пълна изолация. Русия го подкрепя, като от външното министерство в Москва днес официално подкрепиха тезата му, че протестите в Беларус са дирижирани от чужбина.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.