Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Още помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от кризата с COVID-19, обещават от икономическото министерство. Става дума за обща сума от 562 милиона лева. Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите.

Парите ще дойдат по две основни направления. 400 млн. лв. ще са по европейската програма REACTEU. Те ще са за дигитализация, възстановяване и растеж. Останалите 162 млн. лв. ще са пренасочени средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Парите би трябвало да стигнат до края на септември. За след това трябвало работещ парламент, смята икономическият министър Лъчезар Борисов.

„Народното събрание ни е необходимо септември месец за едно евентуално бързо изменение в закона, който урежда тези неща, така че да продължим по ускорени процедури както беше и по време на извънредното положение”, каза той.

Все още конкретните критерии за кандидатстване се изясняват. Така например не е ясно какъв трябва да е оборотът на фирмите, които ще могат да подадат документи за помощ.

„Няколко от работодателските организации наблегнаха това да бъдат компаниите с над 500 хил. лв., други държаха на 300 хил. лв., но това ще бъде изчистено в писмена процедура”, каза още Лъчезар Борисов.

Работодатели и синдикати са оптимисти. „Би било хубаво да правим такива срещи не веднъж в годината, а малко по-често, за да видим къде сме и да пренастроим системата”, коментира Димитър Манолов – председател на КТ „Подкрепа”.

А от Министерството на икономиката като цяло остават оптимисти за ситуацията у нас. „България няма да бъде една от най-засегнатите държави в Европа, каквато е например Великобритания, не очакваме спадове през предстоящото тримесечие от 20%, но предстои една тежка криза, именно затова предприемаме всички тези мерки. Надяваме се спадът да бъде по-малък от прогнозируемото, тоест по-малък от минус 7%”, заяви министърът на икономиката.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.