Почитаме медиците, отдали живота си за спасението на пациенти в мирно време.

Днес почитаме медиците, отдали живота си за спасението на пациенти в мирно време. По традиция Денят на спасението се отбелязва на 15-ти август, но заради съботния ден церемонията беше изнесена за днес. Тази година събитието преминава под знака на пандемията от COVID-19.

Точно в 12:00 часа всички линейки пред Военно-медицинска академия пуснаха сирени в знак на почит към българските медици, загинали, докато спасяват чужди животи.

„Такива саможертви са много редки в нашия живот! И наистина моята дълбока почит към тези хора! Независимо какви са - лекари, медицински сестри, шофьори, няма никакво значение. Животът е скъп за всеки един човек”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

За най-голямо наше съжаление имаме починали колеги. За всички, които не вярват, че има COVID-19 трябва да разберат, че това не е шега и тази инфекция продължава да съществува”, каза  директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

„Това възпоменание е една много добра традиция, която трябва да се спазва и за в бъдеще”, допълни още той.

 

 

А към имената на паметната плоча тази година се добавят още.

„Вчера има още един смъртен случай на лекар от Ямбол, така че бройката става 7”, обясни здравният министър д-р Костадин Ангелов.

Затова днешната минута мълчание пред Паметника на медицинските чинове е и за 86-годишната д-р Димитринка Ралева от Ямбол. Тя беше най-възрастният практикуващ медик в областта и е лекувала пациентите си до последно.  Загубила битката с коронавируса късно снощи.

Признанието днес не е само за починалите, а и за всички доброволци, които живяха месеци наред заедно с болните, за да им помагат.

„Чувствам се по някакъв начин пълноценен, записах се за доброволец още първия ден на карантината, защото като лекар имам някакво чувство за дълг”, разказва Стефан Сотиров.

Почетното признание, което получи днес д-р Сотиров, е заради всички безсънни часове в продължение на 3-те месеца, в които е прекарал в Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.