Новите случаи са на лекар и медицински сестри

Заместник-директорът на полицията в Пазарджик комисар Станислав Телбизов е починал след заразяване с коронавирус. Това потвърдиха от Регионалната здравна инспекция.

В същото време расте броят на заразените медици в Спешната помощ в града. Възможна ли е криза с линейките и каква е ситуацията в региона?

Нови трима медици от Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик са с положителни проби за COVID-19. Така общият брой на заразените става 14. Новите случи са на лекар и две медицински сестри. Заразата тръгнала от фелдшер, който в момента е на апаратно дишане. Останалите са в добро състояние, но под домашна карантина, което оголва звеното на Спешна помощ.

Екипите на Спешна помощ - Пазарджик обслужват територия с население от 260 хиляди души. Новите три случая на COVID-19 във филиала са от тестваните последно 18 медици.

„Всички лечебни заведения пламнаха в началото, във всички болници имаше затворени заведения, ние издържахме 5 месеца без нито един заразен. Тези 14 случая започват от 24 юли”, обясни д-р Борис Манев - директор на областния Център за спешна медицинска помощ- Пазарджик.

Лекарите все още удържат ситуацията с дежурствата в Спешна помощ, но се усеща недостигът на специалисти.

„Кадровият проблем, както казах седи навсякъде, така е и при нас”, добави д-р Манев.

Д-р Борис Илиев е един командирован от град Септември в Пазарджик, за да помага на колегите си от спешна помощ.

„От началото на епидемията всеки един пациент, който е позвънил и е потърсил помощ на 112 е бил обслужен своевременно и както трябва под медицински триаж”, Борис Илиев - медицински специалист от гр. Септември.

Дезинфекция в центъра се извършва по 4 пъти на ден. Скоро обаче ще има недостиг на маски и облекла, предупреждават медиците.

„В Спешна помощ работата налага да използваме еднократни гащеризони, защото ние отиваме при един пациент, след това събличаме облеклото и след това трябва да сме с друго. Няма от един при друг да бъде с едни и същи облекла”, каза Петя Дишкова - главна сестра в Спешна помощ.

В момент на разположение за болните от коронавирус в Пазарджик има две линейки.

На този етап няма опасност Пазарджик да остане без спешна медицинска помощ. При нужда, в града ще дават дежурства екипи с линейки от други населени места.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.