Сред първите, които коментираха, са Корнелия Нинова, Христо Иванов, Слави Трифонов, Мая Манолова

Вече се появиха първите реакции след предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промяна в Конституцията.

Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията (ВИДЕО)

Коалиционните партньори на ГЕРБ – „Обединени патриоти” искат конструктивен дебат по темата за Велико народно събрание. Според тях е дошло време за промени. ВМРО и НФСБ ще заседават по темата и ще излязат с официална позиция кои промени ще подкрепят.

Без категорична позиция дали ще гласуват „за” или „против”, от ВМРО добавиха още 6 промени в Конституцията, за които настояват те самите - въвеждането на образователен ценз и задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната военна служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие. 

 

„Може би е време да говорим за Велико народно събрание и за промяна на правилата на политическата игра. Бихме желали този дебат да е конструктивен, да бъдат търсени различните мнения и целта е не просто да бъдат съкратени депутатите, както предлагат от ГЕРБ, а да променим правилата, така че те да работят”, заяви Искрен Веселинов.

А Валери Симеонов потвърди, че разговорът е воден предварително с коалиционните партньори и постави условие за още промени.

„Това е добър политически ход, който лишава от аргументи основните опоненти от една страна, опозиционните партии, извънпарламентарните, но и доста безцелните протести се лишават от аргумент. Лично аз приемам едно такова решение. Мисля, че колегите ще го приемат”, коментира Валери Симеонов.

С пост в социалните мрежи лидера на левицата Корнелия Нинова обяви, че Бойко Борисов не е човекът, който да рестартира системата.

„Темата за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията се поставя не за пръв път на вниманието на българското общество”, коментира лидерът на опозицията Корнелия Нинова. Според нея Борисов прави това в критични за него и партията му моменти, а целта е „оцеляване". 

„Този парламент е изчерпан. Той е с най-ниско институционално доверие. Той няма авторитет да направи сериозна реформа”, смята още Нинова. „Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие - едва тогава сериозен разговор за промяната на модела”, смята лидерът на БСП.

От ДПС не дадоха официален коментар, но лидерът на партията припомни изказване на почетния председател Ахмед Доган от 2019-та година - че социално-политически рестартът на демократичния модел е неизбежен изход.

А от ВОЛЯ поставиха под съмнение нуждата от Велико народно събрание, след като Конституцията може да се променя и от обикновен парламент. 

„България днес няма нужда от Велико народно Събрание, има нужда от велики българи. Тези велики българи, които да започнат изграждането на една нова, модерна, просперираща, могъща България. Единственият начин това да се случи е да се приеме законопроектът на ВОЛЯ за мажоритарни избори”, заяви Веселин Марешки.

 

Оценката на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов на предложенията на премиера е по-скоро негативна, въпреки че той самият ги е предлагал на Борисов през 2015 г. Те са били част от конституционния пакет с реформи на Иванов и неговия екип. Сега той смята, че Борисов се опитва да прокара тези идеи с помощта на сложна процедура, която ще му позволи да изкара целия си мандат и да не се свикат предсрочни избори.

„Реалната цел на Борисов не е рестарт, а да осигури време за своето управление, да си довърши мандата и да организира изборите”, заяви Иванов. Според него рестартът е в организиране на избори сега.

„Конституционните реформи могат да бъдат реализирани и от Обикновено народно събрание... Стъпвайки на мандата за рестарт, който ще получи, ОНС трябва да направи смелите конституционни реформи. Това ще бъде реалният рестарт”, заяви лидерът на „Демократична България“, каза Иванов, цитиран от БГНЕС. 

Темата коментира и Слави Трифонов.

„Днешният ход на Бойко Борисов е като да играеш шах с каратист – ти местиш фигурите, а той рита дъската", написа Трифонов във Facebook. Той смята, че целта на премиера е да организира следващите избори. Според Трифонов за прилагането на решенията от провелия се референдум през 2016 г. не е необходимо Велико народно събрание, а Обикновено. Същата е ситуацията с ограничаването на правата на главния прокурор, както и за спирането на корупцията и налагането на почтеност и справедливост в съдебната система. 

Бившият омбудсман Мая Манолова, която сега е лидер на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”, попита „кой е писал речта на премиера”. Според нея не е във възможностите на ГЕРБ и на този парламент да приеме проект за нова Конституция и да свика Велико народно събрание, защото са необходими 160 гласа на народни представители.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.