Какво означават евентуални промени в съдебната система?

Днес премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията. Според юристи оттук нататък топката е парламента. Като начало минимум 121 депутати могат да внасят предложения за изменения в конституцията.

„От 2 до 5 месеца след внасянето на законопроекта в Народното събрание трябва да вземе решение. През октомври най-рано ще обсъждаме въпроса дали Народното събрание може да събере 161 гласа”, казва доц. Наталия Киселова.

А през това време депутатите трябва да преценят за кои промени се изисква Велико народно събрание и кои могат да минат през обикновено.

Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията (ВИДЕО)

„Тогава в тримесечен срок президентът трябва да насрочи избори за Велико народно събрание. Ако насложим сроковете, ще видите, че това съвпада с изборите за действащото Народно събрание”, добавя доц. Киселова.

Неизвестни обаче има около това кой организира изборите за Велико народно събрание, ако Борисов се оттегли като премиер.

Според юриста Борислав Цеков при решение за свикване на Велико народно събрание не се минава през служебно правителство. Изборите се организират от действащото.

„В това време действа правителството би могло да се направи някаква правителствена промяна. Но служебно правителство не може”, казва докторът по конституционно право Борислав Цеков.

Детайлът се крие в това дали под думата оттегляне Борисов визира оставка или излизане в отпуск например.

„Винаги, когато министър-председателят подава оставка, излиза цялото правителство, защото правителството е формирано под негово ръководство”, казва доц. Киселова.

Как и защо се свиква Велико народно събрание?

Промените, които премиерът посочи – коментираха и във Висшия съдебен съвет. Една от тях е да се разпусне сега действащия съвет, а на негово място да се създадат два нови – на съдиите и прокурорите. Според премиера съветът на съдиите трябва се състои от 13 членове – седем ще се избират от професионалната квота, а шест от парламента. Сега квотите са по-равно.

„Това са приказките в момента, сякаш е кардиналният въпрос, който ще реши проблема. Според мен това няма по същество да промени толкова нещата. Въпросът е в професионализма на хора, които ще бъдат избрани”, заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Според представляващия ВСС намаляването на мандатите на тримата големи в съдебната власт от 7 на 5 години няма да се отрази негативно върху работата им.

„Колкото по-дълъг е мандатът, толкова по-голяма стабилност и устойчивост се установява в дейността на съответния орган. Мандатите не са случайно определени и разминаващи се един друг”, добави Магдалинчев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.