Проектът ще бъде наблюдаван от първия заместник-министър на отбраната на САЩ

Министерството на отбраната на САЩ реши да създаде работна група, която да разследва появата на неидентифицирани летящи обекти (НЛО), се казва в изявление на Пентагона, предава БГНЕС.

„Министерството на отбраната създава работна група за НЛО, за да подобри разбирането и да придобие представа за същността и произхода на неидентифицираните летящи обекти. Мисията на работната група е да открива, анализира и каталогизира НЛО, които имат потенциал да представляват заплаха за националната сигурност на САЩ", се казва в изявлението.

Пентагонът ще разкрие още документи за НЛО

По-рано CNN, позовавайки се на служители на военното министерство на страната, съобщи, че Пентагонът е в процес на формиране на такава работна група. Проектът ще бъде наблюдаван от първия заместник-министър на отбраната на САЩ Дейвид Норквист.

През юни президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да обмисли премахването на грифа за класифицирана информация от материали за неидентифицирани летящи обекти и така наречения „инцидент в Розуел”, който се случи на 4 юли 1947 г. Тогава в ранчо, близо до Розуел в щата Ню Мексико, се разбива балон, който е бил използван за регистриране на звукови вълни от съветските ядрени тестове като част от таен проект на ВВС на САЩ. Военните скриват произхода на останките, което породи много теории за конспирация, широко разпространени от местни, а след това и национални медии, за извънземния произход на разбилия се неидентифициран обект.

Мистериозен обект в небето предизвика буря в социалните мрежи (ВИДЕО)

В края на април Пентагонът пусна видео кадри на ВМС на САЩ, на които, както беше отбелязано в съобщение за пресата, са заснети „въздушни събития“, които бяха описани като неидентифицирани. Това са кадри, заснети от екипажите на американските бойни самолети през ноември 2004 г. и януари 2015 г. Видеоклиповете попаднаха в интернет през 2007 и 2017 г., но тогава Министерството на отбраната не беше дало разрешение за публикуването им, въпреки че впоследствие автентичността на записите на ВМС на САЩ беше потвърдена.

В края на 2017 г. стана известно, че Пентагонът има секретна програма за събиране и анализ на данни за „аномални космически заплахи“. През 2007-2012 г. за нея са отпуснати 22 милиона долара. Първоначално програмата се ръководи от разузнавателната агенция на Министерството на отбраната на САЩ. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.