Те бяха намерени при проверки, разпоредени от ВАП на МОСВ

Откриха 100 тона загробени пестициди при проверки за неправилно съхранявани препарати за растителна защита (ПРЗ). Те бяха разпоредени от ВАП на МОСВ.

Проблемът с негодните за употреба ПРЗ е възникнал с ликвидирането на бившите ТКЗС и АПК и възстановяване на собствеността върху земята. След ликвидацията и възстановяване на собствеността складовете стават собственост на земеделски кооперации, кметства, частни фирми, физически лица или са безстопанствени. През изминалите години е загубена документация за ПРЗ, сградният фонд е увреден,  поради което рискът от замърсяване на околната среда е увеличен, сочи доклад на МОСВ.

От резултатите става ясно, че най-много обекти със загробени препарати за растителна защита има на територията на следните РИОСВ: Плевен - 16 склада, Стара Загора - 4, в Монтана и Враца са регистрирали по два, а на територията на Благоевград, Пазарджик и София са по един.

Четири от складовете на територията на РИОСВ - Плевен ПРЗ са почистени, за един от тях общината има сключен договор с фирма да извози отпадъците до края на м. август 2020 г. Сградите на три от останалите складове са в добро състояние, а останалите са полусрутени и изоставени.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Откриха тонове неправилно загробени пестициди в Червен бряг (ВИДЕО)

Цялото количество на територията на РИОСВ-Плевен е 29 тона твърди и 6 600 литра (около 7,26 тона) течни отпадъци, повечето с неустановен състав и произход. Според направена оценка на риска от РИОСВ, складовете трябва да бъдат почистени в следния приоритетен ред - с. Петърница, с. Бъркач, гр. Червен бряг, гр. Долни Дъбник, гр. Искър, с. Дълбок дол, с. Горни Дъбник, с. Бели Осъм, с. Крушуна и с. Тешава.

От 4-те склада на територията на РИОСВ-Стара Загора, един е почистен, а на другите сградите са в окаяно състояние. На територията на РИОСВ-Стара Загора се намират 3,2 тона твърди и 25 литра (около 27,5 кг) течни ПРЗ, с неясен състав и произход. За единия склад в с. Яворово рискът от замърсяване на околната среда е оценен като висок.

На територията на РИОСВ-Враца се съхраняват 3,360 тона твърди и 400 литра (около 0,440 тона) течни ПРЗ, с неизяснен състав. Сградите на складовете са в лошо състояние.

На територията на РИОСВ-Монтана има 25,205 тона твърди и 1600 литра (около 1,76 тона) течни ПРЗ с неизяснен произход и състав. Състоянието на сградите е лошо.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: ВАП възложи на Танева да провери тровят ли земеделци храната ни

На територията на РИОСВ-Пазарджик се съхраняват 9,380 тона твърди и 1280 литра (около 1,408 тона) течни ПРЗ, в един неохраняем склад.

На територията на всички РИОСВ се съхраняват общо 90,425 тона твърди и 11 365 литра (около 12,502 тона) течни ПРЗ с изтекъл срок на годност. Съставът на ПРЗ е неясен и по-голямата част от сградите, където се съхраняват, са в лошо състояние и без охрана.

Министърът на околната среда и водите е съобщил на ВАП, че е необходимо да се осигури финансиране за обезвреждането на 89,145 тона твърди и 9 905 литра течни или общо около 100 тона ПРЗ.

От МОСВ е извършена оценка на риска, въз основа на която да се осигури приоритетно финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за дейностите по изгребване, преопаковане, транспортиране до площадка с документ по чл. 35 от ЗУО, съхранение, транспортиране до и обезвреждане от лицензирана инсталация в друга държава-членка на Европейския съюз, се казва още в доклада на МОСВ.

Проверките за загробени пестициди продължават.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.