Той е бил населяван от тракийското племе синти

Хераклея Синтика е древен тракийски град, разположен на южния склон на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух край днешен Петрич. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

СНИМКИ ОТ ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА ВИЖТЕ ТУК

В продължение на повече от 1000 години той е най-важният град по средното течение на Струма. За племето синти най-напред разказва Омир. Той посочва и тяхната връзка с Хефест, бога на металургията.

Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. Дълго време се смята, че се е намирал на юг от Рупелското дефиле (в днешна Гърция). Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доцент Георги Митрев, след случайното откриване на голям латински надпис през 2002 г., който превежда, коментира и публикува.

Край Петрич откриха статуя на жена от римската епоха

По времето на Филип II (359-336 г.пр.Хр.) Хераклея Синтика се превръща в една от македонските царски резиденции. Според историците самият Александър Македонски е бил управник на Хераклея Синтика за известно време. Оттук той започва първите си големи походи. През 168 г.пр.Хр. Хераклея Синтика е завладяна от римляните и като римско селище съществува до времето на император Юстиниан Велики. Градът е почти унищожена от силно земетресение през 388 година, след което постепенно запада и е напуснат от жителите си.

Откриха уникална археологическа находка край Петрич (ВИДЕО)

От 2007 г. започват археологически разкопки на Хераклея Синтика, под ръководството на доцент Людмил Вагалински. Учените са разкрили част от търговска улица в покрайнините на града, като разкопките и консервацията продължават всяка година. Вече посетителите могат да видят каменна улица с канализация, няколко работилници и магазини, един от които e за театрални маски. До момента в Хераклея Синтика не са правени никакви възстановки, а само е укрепено и консервирано. Всички находки, намерени при разкопките, са изложени в историческия музей в Петрич.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.