Запасите там са около 320 милиарда кубически метра

Турция е открила най-голямото в историята на страната находище на природен газ в Черно море, обяви президентът Реджеп Ердоган.

Откриха златни запаси за $1 млрд. край българската граница

Ердоган заяви, че находището с обем 320-милиарда кубически метра е открито от турския кораб Фатих, който започна сондажи миналия месец, като добави, че се надява първият газ да достигне турските потребители през 2023 г., 100-годишнината от рождението на съвременната република.

"Турция направи най-голямото откритие на природен газ в своята история в Черно море", каза Ердоган по време на реч в истанбулския дворец Долмабахче. „Аллах отвори вратата за безпрецедентно богатство за нас“, допълни той ентусиазирано.

ДИПЛОМАТИЧЕСКО НАПРЕЖЕНИЕ: Гърция и Турция в спор за Средиземно море

Фатих, първият сондажен кораб на Турция, е кръстен в чест на османския султан Фатих Султан Мехмет, който завладява Константинопол - днешен Истанбул - през 1453 година.

Плавателният съд направи откритието в полето Тuna-1 край бреговете на град Ерегли в северната провинция Зонгулдак, след като започна сондирането на 20 юли, каза Ердоган и добави, че се надява да бъдат намерени още находища в същия регион.

Откриха огромни газови залежи край Крит

Министърът на финансите и зет на Ердоган Берат Албайрак, заяви от борда на кораба Фатих, че находището и бъдещият му потенциал ще помогнат за намаляване на нарастващия дефицит в бюджета на Турция, като намалят високите годишни разходи на страната за внос на енергия.

Турция е силно зависима от Русия за енергията си и има желание да разнообрази доставките си, коментира АФП.

Този месец Ердоган нареди да се възобновят противоречивите сондажи край южното крайбрежие на Турция близо до гръцки остров в спорни води в Източното Средиземноморие.

Проблемът изправи Анкара срещу Гърция, Кипър и Европейския съюз и изостри напрежението с Франция, която засили военното си присъствие в региона.

„Булгаргаз“ иска повишение на цените на газа за септември и октомври

Ердоган не показа никакви признаци да се поддаде на призивите на ЕС за незабавно прекратяване на сондажите в Източното Средиземноморие. "Ще ускорим нашите дейности в Средиземноморието с разполагането до края на годината на сондажен кораб Кануни, който в момента е на ремонт", каза той.

„По волята на Бог, очакваме още подобни добри новини“, добави Ердоган

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.