Дори малки количества могат да бъдат опасни за бъдещите майки, сочи проучване

Бременните жени трябва да избягват кофеина под всякаква форма, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Изследване, проведено въз основа на данни от университета в Рейкявик, сочи, че дори малко количества кофеин увеличават риска от спонтанен аборт. Проучването е анализирало резултати от 48 изследвания, проведени през последните двадесет години. Кофеинът влияе и върху способността на жените да забременеят.

Учени: Антибиотици, предписвани често на бременни, водят до родилни дефекти

Британски експерти обаче подлагат под съмнение резултатите от това изследване и смятат, че съветите за напълно изключване на кофеина са прекалени. Жените не бива да консумират повече от двеста милиграма кофеин на ден или около две чаши кафе, препоръчват от Кралския колеж по акушерство и гинекология и твърдят, че няма основание да променят препоръката си.

Кафето и чаят са вредни за бременните

Проф. Джак Джеймс, който е анализирал резултатите от изследванията в университета в Рейкявик, установи, че дори и малки количества кофеин увеличават риска от спонтанен аборт с до 36 на сто, на мъртвородени деца - до 19 на сто и с 51 на сто - от раждане на бебета с тегло под нормата. Сред потенциалните рискове от кофеина са развитие на детска левкемия и затлъстяване. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.