Вижте как може да помогнете

16-годишният Марио страда от детска церебрална парализа. Той е едно специално дете, което диша и преглъща трудно. Налага се да го хранят със спринцовки. Гръбнакът му е толкова изкривен, че едвам си поема дъх.

"Аз съм се примирила с болестта му, приела съм го. Искам само да диша", каза майката на детето Ками Матеева.

Марио е роден в Испания с цезарово сечение. Още в първите мигове от живота му лекарите го отписват, защото решават, че е мъртвороден.

ЖИВОТ НА ДАРЕНИЯ: Защо НЗОК не финансира изцяло животоподдържащи храни? (ВИДЕО)

“Цялата ми бременност протече много добре. В последния момент ми се отлепва плацента. Когато акушерката се надигна, започна да пищи, че Марио е умрял. 6 минути бебето не дишаше”, разказва Ками. Но детето се ражда с късмет. След като лекарите се събират, за да се борят за нейния живот, един от тях случайно поглежда към новороденото.

“Видя, че стомахчето му подскача. Тогава го взеха на ръце, но вече 6 минути той е бил без въздух и така се сдобива с диагнозата - детска церебрална парализа”, споделя Ками. 

На всеки може да се случи, независимо от държавата, в която се ражда или националността на майката. Години по-късно семейството се мести в България - отново в стремеж Марио да е добре. Идват, защото прочели за лекар, който може да помогне на детето да проходи. Това обаче се оказва измама.

Марио претърпява 20 операции, които дори влошават състоянието му. Сега той едвам диша заради гръбначно изкривяване. Майка му обаче продължава да търси варианти. Намерила е болница в Турция, където лекарите могат да помогнат на Марио чрез терапия със стволови клетки и операция за наместване на тазобедрена става.

Защо млада жена остава без животоподдържащо лечение?

”Информираха ни, че състоянието му е безкрайно тежко и настояват да започнем физиотерапия и рехабилитация с робот колкото се може по-скоро. Според тях много от направените досега операции не са били необходими или не са довели до никакъв добър резултат и трябва да се вземат спешни мерки, най-вече свързани с изкривяването”, казва тя. 

За няколко месеца интензивни терапии са необходими над 90,000 евро. “Трябва да ги започнем възможно по-скоро, дори ни назначиха датата 10 септември за постъпване, тъй като сме закъснели", разказва Ками и моли да помощ.

“Мили хора, моля ви от дъното на душата си да помогнете на моя Марио, за да може да се стабилизира състоянието му. Той се влошава с всеки изминал ден. Изкривяването му вече е все по-сериозно", сподели жената.

Ками вярва, че както Марио е оцелял в първата си битка за въздух още при раждането, така ще оцелее и сега. Стига някой да погледне към него.

Ако искате да помогнете, може да го направите по следните начини: 

Банкова сметка: BG88RZBB91551011572397RZBBBGSF. BGL

Maрио Анчов Матеев

Може да помогнете и с есемес: DMS MARIO 17777

Още информация вижте ТУК и ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.