Майките и бащите имат свои собствени начини на възпитание

Всички родители се стремят да дадат най-доброто на децата си и да им осигурят перфектен живот. Много от тях работят повече, за да им купят всичко, което пожелаят. Други са твърде строги, защото искат децата им да са дисциплинирани и ориентирани към целите си. Трети, пък, им дават избор и ги оставят да взимат решения сами.

Всеки родител има свои собствени начини на възпитание, но едно нещо ги обединява – всички искат да поправят грешките, които са допускали в миналото. В едно сме сигурни – първите години от живота на детето са вълшебни и трябва да им се насладите, за да не съжалявате за пропилените мигове, пише "Ох, на мама"

Подбрали сме 10 грешки, за които всеки родител съжалява и ви препоръчваме да не ги повтаряте.

Ако се преструвате, че разбирате езика на бебето, детето ще проговори по-рано

1. Не са се радвали на комуникацията с детето си

Малките деца имат нужда от постоянен контакт с възрастни. Но и техните родители също имат нужда от такава комуникация. Да, свободното ви време намалява драстично и понякога всеки има нужда от време за себе си. Но ако оставяте детето си твърде често да играе само, в един момент може да забележите, че то вече няма нужда от грижите и комуникацията си с вас.

Няма начин да върнете времето, затова се опитайте да бъдете не само физически, но и психически близки с детето си. Наслаждавайте се на времето, което прекарвате заедно.

2. Не са прегръщали детето си достатъчно често

Учените са доказали, че прегръдките имат огромно значение за психическото и физическото ни здраве. Понякога родителите не прегръщат децата си по различни причини, като повечето от тях са заблуди или остарели твърдения. С времето, детето пораства и няма да ви позволява да го прегръщате. Затова се възползвайте от тези моменти докато можете.

3. Не са го снимали достатъчно

Разбира се, снимките и видеата изобщо не са задължителни. Това няма да повлияе на психическото състояние на детето, на морала или на физическото му здраве. Но е много вероятно в бъдеще да искате да си припомните някои от тези ценни моменти и да ги споделите с вече порасналото си дете.

Първото бебе с трима родители може да бъде реалност

Едва ли някога ще се сетите да изгледате клипчето на зарята на Нова година, но определено ще искате да видите пак първите стъпки на отрочето си. И колкото и да сме напреднали в технологиите, фотоалбумите си остават най-надеждния съхранител на такива спомени.

4. Не са записали първите му думи

Това са само добри спомени. Ще можете да живеете и без тях. Но колко по-хубаво би било, ако ги имате.

5. Не са играли достатъчно игри заедно

Игрите няма да направят от детето ви велик художник или музикант. Но има такъв шанс, ако го карате да прави различни неща, защото ще разберете какво го интересува и в какво е добро. Всички дейности развиват интелигентността, въображението и речника на детето. Освен това, по този начин заздравявате връзката между вас. Родителите често съжаляват, че не са забелязали талантите на децата си.

6. Били са твърде строги

Има едно твърде грешно схващане – колкото по-високи са очакванията на родителите, толкова по-успешно става детето. Но по този начин лесно можете да постигнете обратния ефект: поведенчески проблеми или проблеми с развитието на детето ви. А това лесно може да скъса връзката ви с него.

Eто как се приспива бебе за 40 секунди (ВИДЕО)

Наказанията за лоши оценки също са изключително вредни – те могат само да намалят общия успех в училище. Наказвайте и поощрявайте децата си само за нещата, които наистина имат значение.

7. Не са взимали под внимание мнението на детето си

“Твърде си малък, за да взимаш решения.”, “Възрастните знаят по-добре.” тези фрази са до болка познати на всяко дете. Но не това е важното, а обидата, която нанасяте на малкия човек. Децата, чието мнение често е пренебрегвано, може да се превърнат в несигурни хора.

Оставете детето си да избира и да изразява мнение. След това ги обсъдете и им обяснете къде грешат. Това е много по-добър вариант от игнорирането им.

8. Не са направили детето си достатъчно щастливо

Прекрасното детство и спомените, свързани с него, са най-ценните неща и тях никой не може да ни ги отнеме. Ако едно дете расте в здравословна атмосфера и има много нови преживявания, това ще му помогне в активното развитие.

Щастливите деца по-лесно се адаптират към живота на възрастните и по-лесно комуникират с останалите. Помислете си как бихте направили живота на детето си по-интересен. Уверете се, че то има колкото се може по-щастливи моменти.

9. Твърде често са следвали нечии други съвети

Има хора, които раздават съвети на едро, дори и неподходящи такива. А повечето млади родители “попиват” от тези съвети. Такива “експерти” винаги знаят как трябва да се облича, храни и възпитава едно дете.

Истината е, че родителят знае най-добре какво е подходящо за неговото дете и какво не. И когато някой непознат направи забележка на вас или детето ви по отношение на неговото държание, винаги трябва да застанете зад детето си. Когато има нужда от подкрепа, то трябва да знае, че може да разчита на вас.

10. Не са били до децата си в най-важните им моменти

Някои неща може да ви се струват без значение, но може да са наистина сериозни за детето ви. Всеки човек трябва да има близки до себе си в такива моменти. Дори да имате основателна причина да пропуснете един рожден ден, опитайте се да не го правите. В бъдеще, когато осъзнаете какво сте пропуснали, ще съжалявате.

Отделете време, за да изберете коледната украса заедно, да отидете на училищната постановка или за посещение на баба и дядо. Всички тези неща са важни и когато детето порасне, няма да е същото.

Църквата против забраната на възпитателния бой, психолози искат санкции

МИТОВЕ ЗА УЧИЛИЩЕТО: Къде се разминават преподаватели и родители?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.