Само от 1-ви до 24 август тази година са издадени повече от 127 000 акта

Хиляди повече нарушители по пътищата през юли и август. Това сочат данните на "Пътна полиция", с които NOVA разполага. Въпреки това положителното е, че жертвите от катастрофи намаляват, в сравнение с миналата година. Заради многото нарушители полицията засилва контрола в цялата страна. 

ТИР катастрофира на "Тракия" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Само от 1-ви до 24 август тази година са издадени повече от 127 000 акта, което е с 12 000 повече спрямо същия период на миналата година. Като почти половината от актовете, издадени през август 2020-а са за превишена скорост.

През юли тази година нарушителите са били още повече. Издадените актове са близо 175 000, което е с около 23 500 повече спрямо юли миналата година. 

А въпреки хилядите нарушения, добрата новина е, че пострадалите и загиналите при катастрофи са по-малко. Например - за август у нас са станали 595 катастрофи. Загиналите са 48, а ранените 753. Миналата година през август живота си при пътно транспортни нарушения са загубили  58 души, а ранените са били 885. 

Традиционно трафикът през летните месеци се засилва, а с това и нарушенията. През юли тази година всеки ден са засичани средно по 5600 нарушения. 

Най-честите нарушения, тенденцията е за неспазване на предимство, дистанция и несъобразена скорост. Това са и основните причини за настъпване на ПТП”, обясни Иво Писанов от Пътна полиция.

Въпреки че нарушенията се увеличават, то пострадалите и загиналите при катастрофи намаляват. Така – от 1ви до 27 август  у нас са станали 595 пътно транспортни произшествия. При тях са загинали  48 души, а 753- ма са били ранени.  За сравнение -  миналата година през август 58 души са загубили живота си в катастрофи, други 885 са били ранени. 

Междувременно статистиката сочи, че най-често срещаното нарушение е превишената скорост. Затова и всекидневно в столичния КАТ могат да се срещнат хора, дошли да платят глобата си. 

 

 

Тази седмица от КАТ започнаха нова акция на пътя. Във всяка област ще се следи за различни нарушения, а проверките ще продължат до втори септември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.