На мястото има 5 пожарни

Пожар затвори магистрала „Марица”. Горят сухи треви и храсти край хасковското село Александрово.

Голям пожар край Първомай, огънят е близо до къщите

Движението по аутобана е спряно заради гъстия дим. Заради силният вятър пожарът продължи да се развива  и вече освен треви и храсти гори и смесена гора. На моменти пламъците достигат височина от 10 метра. 6 екипа на пожарната са на място и се борят с огнената стихия. В борбата с нея са се включили и горски служители.  

Около 22 часа движението по магистрала „Марица” беше пуснато. Остава затворен обаче пътят между Хасково и Симеоновград заради друг голям пожар. Той тръгна именно от магистралата и обхвана над 600 декара площ, включително смесена гора.

 

Шефът на огнеборците в Пловдив с разтърсващ призив в социалните мрежи

Общо 14 пожара горяха днес на територията на област Хасково. Най-сложна е обаче обстановката в Свиленградско. „Няма опасност за село Александрово към този момент. Огънят пълзи към магистрала „Марица”, която е на юг от селото. Всички пожарни са разположени на територията му, така че то е защитено”, каза кметът на Хасково Станислав Дечев.

„При другия пожар на територията на област Хасково в този момент – между селата Щит и Равна гора, обстановката остава сложна към този момент. Гори смесена гора – иглолистна и широколистна, и високи треви”, допълни областният управител д-р Стефка Здравкова.

10 екипа от пожарникари работят на мястото на пожара край Свиленград. Очаква се утре там да пристигне и тежка техника. На този етап опасност за жителите на двете села няма, но огънят на няколко пъти стигна до къщите в Равна гора.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.