От мирната демонстрация и пърформансите до вандализма и насилието

„Когато идентифицираш хора, които са на протеста с цел размирици е най-добре да ги изведеш възможно най-бързо. Рано или късно останалата част от хората, които са дошли да протестират мирно, ще се увлече по тях“. Така криминалният психолог Тодор Тодоров коментира ескалацията на протестите в столицата.

Според него нещата ще ескалират, защото имаме неадекватност. "При положение, че имаме голяма група от хора различни по професия, които са обединени от едно нещо, да им противопоставиш голямо количество полиция е преднамерено. Защото ако от самото начало  агресивните бъдат изведени няма да се получи напрежение. А полицаите седяха като жертвени агнета. Това качва напрежението и емоциите. Когато имаш тълпа, имаш анонимност и спираш да се притесняваш за последствията", обясни психологът.

По мнението на Тодоров, да поставиш сериозен брой полицаи под заплаха не може да бъде тактика. 

"По-голямата част от хорат са мирни. Не са отишли там за да се бият особено с полицията. Ако имаш група от хора, които се опитат да качат напрежението трябва да я отделиш. Доколкото съм запознат с методите със сигурност е имало не малко на брой цивилни още в самото начало на протеста" обясни експертът.

Според Тодоров в определени ситуации агитките са били ползвани от различни хора. 

"Те са като всяка една организирана престъпна група. Имат си лидер или началник, който разпределя благата. А той поддържа контакти на по-високо ниво. За тях това си е работа. Няма значение кой плаща. Всеки може да ги ползва, когато си плати", обясни той.

Той коментира и появилите се в интернет снимки на полицаи с бокс и отличителни значки.

"Цялата ситуация е типичен пример за кацата с мед. За облеклото на МВР е записано в нормативните уредби. Ако в този момент имаш униформен с бокс най-вероятно момчето се е уплашило или е тотално неадекватен. Заради такава глупост на един човек се слага етикет на всички останали", каза Тодоров.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.