Той участва в Неформална видеоконференция на Съвета на Европейския съюз

България стриктно се придържа към 14-дневната карантина, препоръчвана от Световната здравна организация (СЗО), Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта (CDC) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Това заяви здравният министът проф. Костадин Ангелов. 

„Считам, че на база на научните препоръки и предвид наближаващия грипен сезон, следва и занапред да се придържаме към така установените правила. Приемането на различна минимална продължителност, с възможност за по-стриктни разпоредби, ще има отново за последица различни мерки в държавите членки“, подчерта още министър Ангелов.

Координирането на подход на държавите-членки към изискванията за карантина и тестване, както и актуална информация за снабдяването с ваксини за COVID-19 и тяхното финансиране обсъдиха здравните министри на ЕС днес по време на Неформална ad hoc видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO.

По отношение на първата тема - Координиран подход на държавите-членки към изискванията за карантина и тестване – министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов потвърди интереса на България от координирани действия в рамките на Европейския съюз.

„В основата на тази координация следва да е налице общо разбиране, научен подход, отчитащ приноса на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), но и достатъчна гъвкавост за държавите членки, които са в различна ситуация, с различни специфики на населението, и с различни финансово-икономически възможности“, посочи министър Ангелов.

Проф. Костадин Ангелов изрази благодарност към Европейската комисия за усилията за набавяне на ваксина за населението на държавите-членки и изтъкна увереността си, че гарантирането на достъп до безопасна и ефективна ваксина за населението на ЕС е приоритет за всички държави-членки.

Министър Ангелов благодари на Германското председателство за организираната неформална видеоконференция и посочи, че засегнатите теми са изключително важни, поради което този първоначален дебат изисква по-задълбочена дискусия.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.