Тази изрисувана от природата картичка се намира между селата Лиляче и Чирен

Имало едно време една непокорна река, която бутала всички мостове по пътя си. Пожалила само един - огромна скална арка, над която още по римско време  е минавал път към древна крепост. Преданията може и да са плод на въображението на хората по тези земи, но реката и скалният феномен са повече от истински.

Тази изрисувана от природата картичка се намира съвсем близо до Враца, между селата Лиляче и Чирен, и е отбелязана в GPS-картите като Божия мост. Маршрутът ни води директно пред така наречената Лиляшка крепост. Отбранителното укрепление е от Римския период и е изградено на платото до река Лиляшка бара. Ако човек се огледа по-внимателно около камъните, ще забележи останките на 3 охранителни кули и стена, дебела около метър и половина. Всичко това подсказва, че укреплението е било страж, разположен на важен път.

Изпепеляващата жега около крепостта ни кара бързо да потърсим сянка. От самата каменна стена тръгва тясна пътека към тайнствените скали около реката. А именно Лиляшка бара е художникът на пейзаж.

Преди 120 милиона години реката е била подземен поток в просторна пещера. Ерозията е прояла варовика, пробила е тавана на пещерата и е отворила широките арки в скалата. Така времето е оформило на практика два моста.

Дължината на единия тунел е около 100 метра. Височината на свода - 20 метра. Когато застанем отдолу, освен приятната прохлада, усещаме онова опиянение пред силата на природата.

По-нетърпеливите ще спрат дотук. Приключенците обаче ще забележат множеството дупки в карстовите скали. Малка странична пътека ни води до естествено издълбана тераса, от която се открива любопитна гледка към целия скален тунел.

Връщаме се обратно до крепостта и поглеждаме на запад, където в далечината белеят зъберите на Врачанския Балкан. В неговите дебри, съвсем близо до града, е сгушена една светиня. Кацнал на скалите, пещерният манастир “Свети Иван Пусти” е перфектният завършек на разходката.

Името на светата обител подсказва, че по тези земи някога е бил отшелник Иван Рилски. В скалите дори има постница, в която се предполага, че светецът е търсил покой. Невидимата история в околността връща лентата назад към светилищата  на траките преди Христа. През средните векове тук е имало и непристъпна крепост. Видимата история пък е изрисувана по скалите на пещерата-утроба. Сцени, изрисувани от неизвестен автор, от чиито надписи се ориентираме, че картините са от 16 век.

Пътят до манастира е лесен, тъй като е отбивка по главното шосе от Враца към Монтана. Ако пътувате от София, Плевен или Видин, планирайте 4-5 часа за манастира, римската крепост и Божия мост. Ако идвате от Пловдив, Велико Търново или Благоевград, разходката ще ви уплътни цял ден.