Историята на Продан Тишков – Чардафон

„Малко са събитията, в които българите действат самички и без знанието на Великите сили. Много неща около историята на Източна Румелия са неизвестни. Малцина българи знаят, че Гюро Михайлов е войник от румелийската милиция. Марко Тотев е съвсем реална фигура от Велико Търново“. Това разказа историкът проф. Христо Матанов в ефира на „Събуди се“.

Историята на Съединението

Той обясни историята за прякора на Продан Тишков – Чардафон. Той е български опълченец от Руско-турската война (1877 – 1878), сержант-майор в милицията на Източна Румелия, активен участник в Съединението на Княжество България и Източна Румелия в 1885 година, по-късно офицер от Българската армия.

„Неговият пряков е бил „Чарда“, като в онова време това означава стадо животни. На унгарски език означава и кръчма. Да кажем, че и двете неща са му подхождали за прякор. Шефът на милицията обаче е бил аристократ и го нарича „фон Чарда“. Това обаче е трудно за произнасяне и тогава всички започват да го наричат „Чардафон“.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.