Учените отбелязват, че откритите нанотела могат да бъдат адаптирани и от хората

Учените са открили нанотела, които могат максимално ефективно да блокират навлизането на коронавируса на COVID-19 в клетките. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nature Communications, съобщава РИА Новости.

ПРЕДИ И СЕГА: Как се промениха звездите от "Спешно отделение"? (ГАЛЕРИЯ)

Специалисти от шведския Каролински университет инжектираха южноамериканска лама алпака с шиповиден протеин, с помощта на който коронавирусът попада в клетките на тялото и след 60 дни нейните кръвни проби показаха силен имунен отговор. След това учените клонираха и изследваха последователносстта на нанотела от В-лимфоцити на животното, които участват в производството на антитела.

В резултат на това изследователите идентифицираха тип нантяло на Ty1, което се прикрепя към тези части на шиповидния протеин, които се свързват с рецептора ACE2, и с повишена ефективност предотвратява проникването на вируса в клетките на тялото.

В УСЛОВИЯ НА ПАНДЕМИЯ: Училища и детски градини са без медицински персонал

Учените отбелязват, че откритите нанотела са значително по-малки по размер от конвенционалните антитела, по-прости са и по-рентабилни за производство и могат да бъдат адаптирани и от хората.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.