Изненада ли е безапелационният успех на българката?

Българска сензация на US Open. Победният ход на Цветана Пиронкова я отведе до четвъртфиналите. Това става за първи път в кариерата ѝ. Така, след 3 години майчинство, Цвети направи едно от най-престижните си класирания.

ПРИКАЗКАТА ПРОДЪЛЖАВА: Пиронкова се класира на 1/4 финал на US Open (ВИДЕО+СНИМКИ)

Епична битка, продължила три часа, доведе чаровната пловдивчанка до четвъртфиналите в Ню Йорк. След 6:4, 6:7 и 6:3 срещу французойката Ализе Корне Пиронкова трудно сдържаше емоцията си.

„Абсолютно нереално е. Наистина не мога да повярвам. Особено че успях да се събера днес. Бях толкова уморена в края на мача. Не вярвах, че ще имам тези сили. Продължих да се боря още и още и накрая се получи”, сподели Пиронкова.

Това е първо достигане на българската тенисистка до 8-те най-добри в US Open. В спор за място на полуфиналите тя ще се изправи срещу Серина Уилямс, която е носителка на 23 титли от Големия шлем.

„Играла съм срещу Серина няколко пъти. Тя е велик шампион и винаги е чест да я срещнеш”, каза Цветана.

БЕЗ ЗАГУБЕН СЕТ: Пиронкова на осминафиналите в Ню Йорк (ВИДЕО+СНИМКИ)

Феноменалният успех за Цвети идва след като повече от три години отсъстваше от кортовете заради майчинство.

„Не съм виждала сина си две седмици. Много е трудно и става все по трудно. Но знам, че ме гледа и се гордее с мен. Струва си”, казва българката.

„Поредният връх, който тя покори. Това е невероятен успях за българския тенис и за българския спорт като цяло. Такъв спортист, който рядко се ражда. Вчера тя го доказа, особено с третия сет - беше безапелационна. Такъв трети сет изигра, че аз просто не можах да спя цяла нощ. Толкова бях развълнувана”, каза треньорът на националния отбор за Fed Cup Дора Рангелова.

Цвети Пиронкова отстрани бивша №1 в света на US Open

Въпреки травмата си в лявото бедро и трудните ситуации, Цвети не се предаде заради силния си характер и хъс за победа.

„Физически Пиронкова е много добре подготвена, тъй като следя нейния процес на подготовка. По време на пандемията тя наблегна имено на това”, каза треньорът Симеон Грозев.

 

 

Успехът на Цвети се приема с особено вълнение на корта, от който тръгва професионалната ѝ кариера.
 
„Цветана Пиронкова съчетава в себе си възможно най-добрите качества на българката и българина. Тя е изключително възпитана, отзивчива и много лоялна. Никога не е отказвала да играе Fed Cup за България. Мисля, че тя е най-добрата българска тенисистка”, смята вицепрезидент на Българската федерация по тенис Георги Крумов.

Срещата на Пиронкова със Серина Уилямс е утре вечер. „Надявам се да покаже още по-добра игра и да ни зарадва отново” каза Рангелова.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.