Министърът открисеминар за моделите на обучение от разстояние в електронна среда

 „В бъдеще определени професии ще се трансформират, други ще изчезнат, но свързаните с образование, здравеопазване и социални услуги ще имат все по-голямо развитие, както по отношение на кариерните възможности, така и в иновациите и използването на технологиите“. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при откриването на семинар за моделите на обучение от разстояние в електронна среда и организацията на работа в образованието в условията на епидемична обстановка, организиран от Държавната агенция за закрила на детето в партньорство със Съюза на работодателите в системата на народната просвета, Сдружението на директориите в системата на образованието и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Сачева и Асоциация „Родители“ обсъдиха подкрепа за семействата при затваряне на училища и детски градини

„През изминалите месеци продължихме активно съвместната си работа с Министерството на образованието и науката (МОН) за подпомагане на децата в неравностойно положение и техните семейства. Опитваме се да направим всичко възможно за създаването на достатъчно добри условия за продължаване на дигиталното обучение. На 1800 деца в центрове за настаняване от семеен тип и приемни семейства осигурихме таблети и компютри, интернет връзка. По този начин, ако се наложи отново да се премине към обучение в електронна среда, те няма да се чувстват изолирани и ще могат да продължат да учат пълноценно“, каза министърът на труда и социалната политика.

Сачева: Гневът на младите не трябва да бъде използван за инструмент

Деница Сачева припомни, че за първи път децата, които ще бъдат в осми клас, ще получат еднократна помощ от 250 лв. „Правителството въведе и нова семейна помощ в случай, че децата не ходят на училище поради карантина или въвеждане на обучение в електронна среда. Нейният размер ще е 610 лв. за семейства с едно дете до 14 години и 915 лв. за семейства с две и повече деца“, добави тя.

Сачева: Имаме готовност да удължим 60/40 до края на годината

„Заедно с МОН и синдикатите в образованието предложихме текстовете в Кодекса на труда, които гарантират, че ранното пенсиониране на учителите ще става само по тяхно желание. Надявам се това да бъде крачка напред към подобряването на условията на труд в образованието“, каза министър Сачева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.