Жители на Русе се оплакаха от остра задушлива миризма

Два протеста се сляха в един в Русе. Демонстрацията с искане за чист въздух затвори за час пътя към граничния пункт Дунав мост. В автошествието и блокадата се включиха и антиправителствените демонстранти.

Протестът беше малоброен, но участниците се разединиха, като напрежение между тях предизвика пристигането на общински съветници от ВМРО. Патриотите дойдоха, за да покажат, че са съпричастни с борбата за чист въздух. Те изразиха несъгласие с изказването на министъра на околната среда Емил Димитров, че Община Русе сама трябва да намери пари за измервателна станция. Въпреки това бяха освиркани от искащите оставка на правителството.

Има ли обгазяване в Русе?

Поредна безсънна нощ са изкарали русенци. Социалните мрежи загряха от гневни коментари. Някои оприличиха миризмата на бакелит, други на пушек от пожар. Седмици наред, въпреки проверки на институции в една от индустриалните зони, русенци твърдят, че всяка вечер не може да се диша. „Ние се страхуваме, че много хора ще искат да напускат Русе. Както се е случвало преди 30 години. Защото не е нормално да си затваряме прозорците през лятото, защото във въздуха има химически субстанции”, каза Михаил, жител на града.

И от социалните мрежи възмущението се пренесе на улицата. В резултат на поредното обществено недоволство кметът на града Пенчо Милков поиска от правителството  базиране на станция за замерване на вредни емисии от промишлени предприятия. Само така можело да се установи източникът на замърсяване. „Не съм съгласен обаче в най -тежкия момент на Русе да върнеш на русенци топката сами да се оправят, да  си купим сами станция.  При условие, че в закона пише, че има национална система за мониторинг на въздух”, коментира Пенчо Милков.

В Русе се оплакаха от остра задушлива миризма

Предприятието, сочено за замърсител, имало споразумение с екоминистерството и по план е трябвало да внедри нови технологии за пречистване на миризми. „Това че след тази среща две вечери имаше такиви миризми, ми дава право да мисля, че толерансът на държавата приключи към това предприятие”, коментира Свилен Иванов, заместник-областен управител на област Русе.

В момента там тече извънредна проверка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.