Край на мечтите на Уилямс да завоюва рекордна 24-а титла от Големия шлем

Виктория Азаренка сложи край на мечтите на Серина Уилямс да завоюва рекордна 24-а титла от Големия шлем на тазгодишното Открито първенство на САЩ. В двубой от полуфиналите тенисистката от Беларус се наложи над шесткратната победителка с 1-6, 6-3, 6-3 за 1 час и 56 минути.

Уилямс продължава да води с 18-5 в преките двубои с Азаренка.

Цвети Пиронкова с трогателно послание към феновете си (СНИМКА)

Бившата №1 в света влезе във финал на турнир от Големия шлем за първи път от 2013 г. За титлата тя ще спори с поставената под №4 Наоми Осака, която в своя полуфинал победи американката Дженифър Брейди със 7-6 (7-1), 3-6, 6-3. В 1/4 финалите на надпреварата Серина Уилямс отстрани в три сета Цветана Пиронкова. 

Цвети към българите: Вярвайте в себе си (ВИДЕО+СНИМКИ)

Срещата започна лошо за Азаренка, която играеше изключително сковано. В първия си сервис-гейм беларускинята направи две двойни грешки и допусна лесен пробив. Интересното е, че в следващия гейм и Уилямс направи две двойни грешки, но въпреки това взе подаването си и затвърди пробива за 2:0. Последва нов слаб гейм за Азаренка и нов пробив за Уилямс, която след това спечели и своя сервис-гейм за да поведе с 4:0.

Чак в петия гейм Азаренка се окопити и успя да го спечели, а след това доста изпоти американката при нейното подаване, но не успя да върне единия от пробивите и Серина дръпна с 5:1. В следващия гейм беларускинята отново допусна да бъде пробита и така 38-годишната американка спечели и сета с 6:1.

Във вторият сет обаче Азаренка се пробуди. Тя показа характер и във втория гейм спаси точка за пробив, а след това самата тя направи пробив за 3:2. От този момент нататък беларускинята държеше инициативата в сета. Тя можеше да реши всичко в още в седмия гейм, но Серина спаси две точки за пробив. Все пак Азаренка направи пробив в деветия гейм и спечели сета с 6:3.

В началото на третия сет Серина почувства някаква болка в глезена и поиска медицински таймаут. След като се завърна на корта 38-годишната тенисистка допусна пробив и набързо се оказа изоставаща с 0:3.

До края Азаренка не изпусна инициативата. Всяка от тенисистките печелеше своето подаване, но това напълно устройваше беларускинята. В последния 9-и гейм тя показа леки колебания като направи двойна грешка за 30:30, но след това с два бомбени сервиса окончателно си гарантира победата с 6:3, а последната точка в мача бе решена с "ястребово око", което показа, че сервисът на Азаренка е "хванал" линията на милиметри.

Така 31-годишната тенисистка сложи край на серията си от 10 загуби от Серина в турнирите от Големия шлем. Тя се класира за 5-ия си мейджър финал и 3-и на US Open. В сблъсъка за титлата Азаренка ще играе срещу Наоми Осака. Това ще е повторение на финала от турнира Western & Soutern Open, в който двете трябваше да спорят за титлата, но трофеят отиде при беларускинята, тъй като Осака се отказа по здравословни причини.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.