Нивата на язовирите в тази част на страната са ниски

Екип на „Събуди се” провери каква е ситуацията с водоемите в Североизточна България. Въпреки липсата на валежи и по-ниските нива на язовирите в тази част на страната, според институциите на този етап няма опасност от безводие.   

„Безводие няма как да има. Знаете, че част от водовземането на територията на Варненска област става от изворите в Девня, и то доста отдавна. Тоест, няма опасност тези язовири да пресъхнат”, обясни областният управител Стоян Пасев. 

Екоминистърът: Бургас е заплашен от воден режим (ВИДЕО)

Въпреки това, нивата на големите язовири към момента са ниски. Основен източник на вода за Североизточна България остава язовир „Камчия”. Според управителя на ВиК дружеството във Варна Валентин Вълканов там съществува проблем, тъй като МОСВ е ограничило количествата вода към морската ни столица с цел да се осигури резерв при кризисна ситуация. 

Според ВиК дружеството трябва да се търси адекватно решение на проблема. 

„Трябва да има комисия, която да следи за нивата. Не може ВиК - Бургас да си дава количествата всеки месец. И виждам, че водата, която те получават, е почти два пъти повече от нашата. Колкото те взимат повече, а ние по-малко, толкова нашата цена следва да бъде завишена. А това продължава, ВиК - Варна трябва да работи по вдигането на цената към потребителите, което за нас не е добре”, каза още Вълканов. 

Обсъждат спешни мерки за спасяване на Бургас и Варна от воден режим през 2021 г.

Като алтернативен източник би могъл да се използва язовир „Цонево”, но това оскъпява многократно услугата.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.