Той е за деца с онкохематологични заболявания

Единствен по рода си център на Балканите и осми в света отваря врати утре. Той е възстановителен и е за деца с онкохематологични заболявания. Там те и семейства им ще бъдат настанявани в отделни къщички, за да преборят стреса след дългото и тежко лечение. С тях ще работят психолози и терапевти.

Комплексът е изграден след 10-годишните усилия на родители с болни деца. Финансиран е по европрограма за развитие на селските райони и от много частни дарители, а услугите му ще бъдат безплатни.

10 години надежда и толкова време борба. Борба в търсене на средства и в опити да убедят обществото, че става въпрос за проблем, който може да застигне всеки. Борба и с болестта на родители на деца с онкохематологични заболявания

„В болницата, където се лекуваха, там зимно време в едно антренце, се събираха дечицата, за да им вземат кръв за изследвания. Желанието ни беше тези, които идват след нас, да получат това, което нашите деца не са могли”, каза Пламен Белчев от „Деца с онкохематологични заболявания”.

Първата стъпка се дължи на Светлин Русев. С дарени от художника средства родителите от сдружението „Деца с онкохематологични заболявания” закупуват земя в село Опицевт. На 20 километра от София, в близост до язовир, конна база, карстови извори и защитена територия с ценни биологични видове. Проекта за комплекса изготвят от екипа на арх. Браделева - абсолютно безвъзмездно. Общината в Костинброд освобождава строежа от такси. Така, всичко започва да се случва. Малко бавно, но с помощ от много хора.

„Обществени личности и съвсем обикновени хора отделиха от залъка си. Тези, които са преминали по този път, и техни близки. В противен случай центърът нямаше как да се случи, защото това са огромни средства”, обясни Пламен,

Освен от частни дарения, финансови и материални средства за центъра се отпускат и по програмата за „Развитие на селските райони”. След като приеме първите деца през октомври, в продължение на две години, комплексът ще бъде финансиран от норвежка програма. След това надеждата е центърът да мине на делегирана държавна издръжка.

В комплекса има 7 къщички. Те ще могат да се ползват от всички семейства, които имат деца с онкохематологични заболявания, както и от семейства, които са загубили деца.

„Имаме параклис, който е посветен на Св. Стелиян - закрилникът на децата, детелечител. Имаме барбекю и културно-административен център с професионално обзаведена кухня, трапезария и с кабинети”, добави Пламен.

Капацитетът на целия център е 40 души. Там ще работят специалисти психолози, арт терапевти, социални работници, хора, които ще се занимават с организация на спортните дейности.

Между 150 и 200 български деца всяка година се разболяват от онкологични заболявания. Колко е общият им брой обаче не е ясно, защото регистър липсва. След заявено желание в клиниката, където се лекува, всяко едно от тези деца може да бъде изпратено във възстановителния център. Единственото условие е да не се намира в активна фаза на лечение. Престоят в центъра е безплатен.

„Те губят социалния си живот, излизат от връзките си с приятели, не ходят на детска градина, не ходят на училище, виждат само една болнична стая и искахме да дойдат тук и да забравят за всичко”, заключи Пламен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.