Присъствено или дистанционно трябва да учат децата?

„Видя се през тези месеци, че вирусът се разпространява не само от човек на човек, а и по аерозолен път. Затова помещенията трябва да се проветряват често. През зимата обаче това е трудно изпълнима задача. Предстоят месеците на затворените пространства. Коронавирусът приучи децата на определени хигиенни навици. Силно се надявам да не се върнем към онлайн обучението, защото всички имаме нужда от комуникация. Отмина времето на изолация. Сега настъпи времето на съжителството. Трябва да се научим да живеем с вируса и човечеството да излезе победител в тази ситуация". Това коментира в ефира на „Неделята на NOVA" Иво Петров, член на експертния съвет по кардиология към МЗ. По думите му за 100 години химико-фармацевтичната индустрия не е напреднала относно лечението на вируси. 

90% от студентите искат присъствено обучение

Според проф.Тодор Танев, министър на образованието и науката (2014г. - 2016г.), мерките ще убедят децата, че има от какво да се пазят. „Това влияе и на възпитателвния ефект", смята той.

Двамата коментираха и темата за ваксините. 

„Може би за възрастните и за хората със слаб имунитет е добре да си сложат ваксина за грип. Не ми се вярва обаче тя да може да предпази от коронавирус. Дори при масова ваксинация, пак ще има болни. Ваксините намаляват заболеваемостта, но не я премахва изцяло", каза още Петров. 

НЕСТАНДАРТНИ МЕРКИ: В пловдивско училище децата ще влизат в клас през прозорците (ВИДЕО)

„Няма метод, който на 100 % да решава, какъвто и да е проблем. Българинът е материалист. Този скептицизъм  към ваксините ще продължи да съществува и изглежда не е без основание", каза още Танев.

Целия разговор гледайте във видеото

Какви мерки срещу COVID-19 се прилагат в училищата в Испания?

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.