Събарянето на старата сграда може да стане факт до края на 2020г.

Новината, че старата сграда ще бъде разрушена, а на нейно място ще се построи нова, дойде след обществено обсъждане, организирано от здравното министерство. Такава заявка беше дадена от премиера още през май, но досега бъдещето на педиатрията оставаше неясно .

„Консенсусното решение е, че в рамките на този бюджет, който има разписан в обществената поръчка  -  в същия срок и със същите средства. За мен е много важно да се спази срокът и да не бъдат давани допълнително пари от данъкоплатците”, каза министър Ангелов.

Срокът за изграждане на Национална детска болница е 42 месеца, а цената е  около 78 млн. лв. без ДДС.

„Поемаме ангажимента за  срока на договора, че е 42 месеца. Проектът няма да се оскъпи, сумата е такава каквато е и не подлежи на увеличаване”, заяви изпълнителният директор на „Главболгарстрой” АД Мая Пенчева.

РАЗСЛЕДВАНЕ НA NOVA: Парамедик се представя за лекар, прави манипулации и констатира смърт (ВИДЕО)

От гражданската инициатива "За истинска детска болница",които неведнъж протестираха срещу намерението на държавата да дострои старата сграда, приеха решението със смесени чувства.

„Най-добрият вариант е изграждане на Национална детска болница на нов терен, по-голям и по-ниско. Положително е, че ще има нова конструкция, която ще е сигурна и стабилна”, каза д-р Таня Андреева.

Развръзката не удовлетвори напълно и  хората, които настояваха изоставеният строеж да бъде реконструиран и превърнат в педиатрия.

„Не, че съм привърженик на старото, но тук имаше предпоставки много по-рано да видим финалния резултат. Нас ни боли за всеки изгубен ден, в който децата се лутат”, казва проф. Иван Литвиненко.

А изграждането на лечебното заведение ще е под зоркото око на обществен съвет. Той ще е консултативен орган и в него ще членуват не само лекари и експерти. 

„Всички организации ще са включени, но няма да взимат ключовите решение”, добави Ангелов.

Събарянето на сградата може да стане факт до края на 2020. Строителството на Националната детска болница може да започне в рамките на една година.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.