Кметът на „Лозенец”: Около 80% от улиците в квартала са частни

Улици в „Кръстова вада” се превърнаха в частни. Физическа охрана спира хората, които искат да преминат по нея.

Табелите „частна собственост” се появили на две от улиците в квартала преди няколко дни. „Как може това да се случва след 12 години? Никой, никого да не предупреди и един ден да се събудиш и да видиш, че си на частна улица. Никой не е видял кой е поставил знака”, коментира д-р Катя Паскова, управител на медицински център.

Оттогава достъпът е ограничен - за пациентите на частен медицински център, за родителите, които карат децата си до близкото частно училище, както и за всички , които не са от квартала. „Как в България се случва така - да имаш обект и да нямаш достъп до него”, коментира още Паскова.

Улиците наистина са частни, защото не са отчуждени. Ако искат,  собствениците дори можели да ги затворят с ограда, обясни кметът на района.

„Възможностите са няколко. Преди всичко, трябва да бъдат намерени достатъчно пари, защото сега бюджетът, който се гласува от Общинския съвет е няколко пъти по-малък за отчуждаване и изкупуване. Това дава право на собствениците на парцелите да ги заградят с прозрачни огради”, каза Константин Павлов, кмет на район „Лозенец”.

Именно собствениците на улициците са  тези, които ще решават кой може да преминава и кой не.

От район „Лозенец” не знаят дали табелите са поставени законно и дали „Пътна полиция” е уведомена за това. От Столичната община обясниха, че ще търсят решение на казуса.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.