Над 8 000 са некласираните

Четвърти пореден протест заради липсата на места в детските градини в София ще се проведе по-късно днес пред сградата на Столичната община. По данни на организаторите над 8 000 са децата, за които все още няма места в детските заведения в столицата.

Разкриват близо 2000 нови места в детските градини в София (ВИДЕО)

„Обещанието, че проблемът ще бъде решен до 3 години, преди 3 години звучеше по следния начин: „до две години ще има места за всяко дете в София, при това близо до дома”. Тези обещания се случват вече над 15 години. Нямаме основание да вярваме, защото липсва план -програма за строителство на детски градини и ясли”, обясни организаторът на протеста Ива Йосифова.

„Има само едно добро устойчиво решение – това, което администрацията прави. Изграждане на нови обекти и разширяване на капацитета на съществуващите. Над 46 000 деца са обхванати в яслите и градините на Столичната община. Мога да уверя, че администрацията прави всичко възможно”, коментира зам.-кметът по образование и култура в СО доц. д-р Тодор Чобанов.

ПРЕДИ КЛАСИРАНЕТО: Родители сигнализират за изчезнали свободни места в детските градини

 

 

„Получихме безпрецедентна държавна подкрепа от държавата. Правителството отпусна 65 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в много нови обекти и съвсем скоро ще обявим нова 3-годишна програма, която ще стъпи на тези средства”, добави още той.

Чобанов посочи, че се очаква да бъдат разкрити нови 180 групи.

Повече за приема в детските заведения гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.