Това показал експеримент на руски учени

Ограничаването на калориите в храната влияе положително на здравето на бъбреците. Това показал експеримент с млади и възрастни плъхове с различни бъбречни заболявания, направен от руски учени, чиито резултати са публикувани в списание „Aging”.

ВТОРИ ЖИВОТ: Двама пациенти с бъбречни трансплантации се възстановяват

Предишни изследвания доказаха, че ограничаването на калоричните храни без гладуване може да повлияе на продължителността на живота и да подобри здравословното състояние на много животински видове. Учените предполагат, че това заключение се отнася и до хората, предаде БГНЕС.

В новата си разработка учените изследвали как може да се защитят бъбреците не само в младежка, но и в напреднала възраст. Те открили, че благодарение на ограниченията в калориите на храните във вече увредените бъбреци настъпват положителни промени. Станало ясно, че дори ако такова ограничение не продължава дълго време (до 2 месеца), в клетките настъпват положителни изменения: подобрява се дейността на митохондриите, намалява окислителният стрес.

Учени възхваляват ползите от чесъна за добро здраве

Тъй като във възрастните клетки вече много неща не функционират толкова ефективно, както при младите, възрастният организъм се нуждае от по-продължителни периоди на ограничаване на калоричното хранене, за да постигне необходимите защитни свойства, подчертават авторите на проучването.

В бъдеще учените планират да внедрят нов метод в клиничната практика и да разработят препарати, които въздействат на тези молекулярни каскади в клетките на организма, както и ограничаването на калоричното хранене.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.