Спукан водопровод, който наводнява изби, е оставен с дни без ремонт

Абсурден случай от Пловдив. Нова жилищна кооперация е застрашена от срутване заради ВиК авария. Спукан уличен водопровод от няколко дни пълни като аквариум избените помещения на кооперацията. Живеещите в нея са сериозно обезпокоени, че водата е подкопала вече основите на сградата. 

В ЖЕГИТЕ: Жители на квартал на Карлово останаха без вода

Преди пет дни Тошко Цонев случайно слиза до избата на жилищната си кооперация и с изненада установява, че всичко плува във вода. Тръгва по коридора и вижда,че водата извира отвън, като се просмуква през една от стените на блока.

"Водата влиза от последната изба, която граничи с тротоара. И от тази последна изба, точно там, където се съединяват подът и стената, от самия ръб, извира вода. Според мен тази вода е питейна и идва от водопреносната система на ВиК", заяви Цонев.

Домоуправителят на пететажната сграда подава два сигнала до дежурния във ВиК още в четвъртък. Оттам й отговорили, че ще изпратят екип при първа възможност.

Защо поредна авария остави Свищов и околните села без вода?

"И до момента няма изпратен екип да видят откъде, какво и защо водата продължава  да тече вътре. По-скоро безотговорност към такива малки клиенти като етажните собственици, които имаме проблеми с ВиК", смята Елена Христевска - домоуправител на кооперацията.

Така докато чакат вече дни наред екип на ВиК, водата в избените помещения стига половин метър. За да не влезе в асансьорната шахта, Тошко включва електрическата помпа и по три пъти на ден от четвърътък насам изпомпва водата.

"Това по някакъв начин подкопава основите на сградата, тъй като на места има вече пръст, която от някъде е докарана с водата. Това ме навежда на мисълта, че има вече някакво подкопаване от тази вода", смята той.

Газова тръба се спука в столицата

Другото голямо притеснение на всичките 14 семейства, който живят в кооперацията, е водата да не влезе в машинното отделение на асансьора. Преди четири години се наводнил двигателят на съоръжението и близо две години останали без асансьор. Много от имуществото на хората в избеното помещение е унищожено.

Според Лилия Чолакова, която е професионален домуправител на над 600 жилищни сгради в Пловдив, сега хората могат да предявят претенции към ВиК. Екипът ни също подаде сигнал до ВиК. Техниците, които пристигнаха на място, установиха, че става дума за скрита авария. С помощта на проследващи електронни апарати, мястото на теча беше локализирано.

Уверението на ВиК е, че до утре проблемът ще бъде отстранен. И основите на кооперацията ще останат сухи.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.